tisdag 26 januari 2016

1 vecka kvar..

Nu är det en vecka kvar innan vi (Brana, jag, mamma, Ida, Molle) ska åka till Evidensia igen för att kolla hennes kotsenskideinflammation. Det var mig då tusan vad den var envis den här skadan. Allt annat med henne är bra.

Brana är pigg, arbetsvillig och hungrig.. Finns inget annat att göra ju än att rulla, äta..

Lite bakgrund:
Hon skadade detta bakben oktober 2014 och blev sedan friskförklarad 13 maj 2015.
Hon har gått i stor hage tillsammans med sina kompisar då det tidigare inte har fungerat att ha henne i liten hage och box.

Men runt slutet av november 2015 skadade hon sig igen. Hon måste ha gjort något i hagen och slitit upp skadan rejält för hon var svullen, varm och väldigt halt.
Vi åkte in direkt och veterinären konstaterade kotsenskideinflammation igen, fast mycket värre. Hon fick cortison i senskidan och sedan ordination vila på box nattetid och i hage dagtid. Hon fick ett dödsbud bakom sig: Blir det ingen förändring får vi nog ta bort henne, sa veterinären.
Hon har fortsatt att gå ute i stor hage men inne på nätterna vilket har fungerat bra.

I början av januari 2016 var vi på återbesök och då såg allt mycket bättre ut. Fortfarande lite svullnad men jag fick rida.  Dock var glädjen kort då Brana är som sagt en ganska energisk dam och får hon inte ridas ordentligt så pyser hon ur all energi i hagen, vilket hon måste ha gjort för bara en vecka efteråt var hon jättesvullen och jättevarm om benet igen.  Jag pratade med veterinären och hon sa att det var bara att kyla massvis och låta det vara. Om jag måste rida så skulle jag skritta - vilket jag inte har gjort..

För bara några dagar sedan så går Brana i en ännu mindre hage, nära stallet, tillsammans med sina kompisar och står på box nattetid. Hon är lugnare i hagen, kanske för att det är massa grannhästar i närheten plus massa belysning och mindre trafik. Benet ser bättre ut (igen).. "att det aldrig kan vara lagom hela tiden"....

Vi får se vad veterinären säger den här gången. Kanske behövdes det en släng av "skiten" igen för att bli bra.. Vi har börjat diskutera ringbandsoperation.. Eller så får hon fortsätta gå i den här lilla hagen och stå på box nattetid en månad till.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar