onsdag 30 december 2015

Branas ben i enkel visning

För er som inte förstår vad det är jag säger när jag pratar om kotsenskideinflammation, senskada osv.

Här är då en liten bild på alla delar.. Nu tar vi det enkelt utan massa tekniska termer och veterinärdelar..

Vi har Ytliga böjsenan, Djupa böjsenan och så Kotsenskidan.

Första skadan: På frambenet hade hon då skada på djupa böjsenan - det är den vita "tråden" som är i mitten av benet på bilden.. Denna tråd löper ner och fäster i hoven.  Skadan satt även i ringbandet och lite i den ytliga böjsenan.. Jag tror hon överflexade benet, alltså kotan hamnade i backen helt och hållet vid longering.. Allt är numera läkt.

Andra skadan: Bakbenet hade då skada på Griffelbenet.. Det är den lilla gula "knölen, fingret" som sticker ut från skenbenet. Brana blev hårt sparkad och fick en knöl där men röntgen visade inget brutet..

Tredje skadan: Bakbenet har då sin kotsenskideinflammation..  Det är den övre röda fläcken på bilden. Där är nu hennes största skada som aldrig verkar vilja läka. Det är små fibrer som "sliter sig loss" (som nudlar eller maskar) och försöker hitta något att fästa sig vid vilket då gör att det blir en inflammation och massa vätska bildas. Dessa maskar (fibrer alltså) fäster på fel ställe vilket gör att kotsenskidan inte gör sitt jobb utan blir stum och ogenomtränglig.. Den här skadan hände i hagen någon gång under dagen, mitt i sommaren så vem vet vad som hade hänt? Hoppat från ett berg och landat fel? Galopperat och glidit på gröngräset?? Jag vet inte..
Nu har hon varit friskförklarad EN gång men tyvärr har något hänt i hagen igen och hon är skadat åter en gång på samma ben med samma skada..


Klicka på bilden så blir den större..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar