tisdag 30 september 2014

Rusta inför vintern och ridning

Vi hade stallmöte igår.. Rätt trevliga stallmöten med lite tjafs och mycket matnyttig information. Våra hästar står i ett storhäststall där det bor mestadels fullblod (galoppörer och travare), dock är dessa omförvandlade till "vanliga" ridhästar men det är ändock fullblod. Dessa hästar, vackra stora , står inne på nätterna och därför är det en hel del fodringspass men tack och lov så slipper vi islandshästar detta. De sköter sina hästar med sina 4 fodringspass och in/utsläpp, täcken på/av och boots på/av och vi (Nilla & Jag) sköter våra 3 islandshästar. Visst blir det lite mer för oss att göra än att hänga med på fodringspassen men på det stora hela så är det perfekt för oss.

Vi hade tänkt att låta våra islandshästar vara ute dygnet runt och ha termobar i hagen men tyvärr så är reglerna lite hårda när det gäller elkabeln och vatten så vi får helt enkelt hitta på en alternativ lösning med vattnet. Nu har jag en vintersäkrad vattenhink just för detta ändamål, likaså mamma, så vi kommer att kunna ha isfritt vatten i hagen ändå utan el.Men sedan kommer det här med dygnet runt ute i hagen.... Enligt reglerna/djurskyddet så får en häst vara ute 16 timmar per dygn utan ligghall.. Vilket innebär att hästen måste vara inne 8h/dag. Vi har inga ligghallar i våra hagar, tyvärr, och jag anser att ligghallen används mest under sommaren men nu är regler till för att följas så det är bara att acceptera läget.

"Utevistelse på vintern ställer särskilda krav

Under den kalla årstiden (den tid då betestillväxt inte sker) får hästar hållas ute upp till 16 timmar per dygn utan tillgång till ligghall. Om du vill hålla din häst ute mer än 16 timmar per dygn måste hästen vara lämpad för det. Även terräng, underlag och andra yttre förhållanden måste vara lämpliga.

Om din häst är ute mer än 16 timmar per dygn under den kalla årstiden ska den ha tillgång till ligghall eller annan byggnad som ger hästen skydd mot väder och vind. Hästen ska också ha tillgång till en torr och ren liggplats. En ligghall för hästar bör normalt bestå av tre väggar och ett tak. Den öppna långsidan bör i normalfallet ha söderläge"
Men 8 timmar är rätt lite tid så det borde kunna gå ändå utan att hästarna kommer in på kvällen,. Eller så kanske vi kan byta hage och utnyttja ett skjul som finns i området. Vi får se...  Eller så får hästarna helt enkelt komma in på box (då blir det vid 17-tiden) och stå inne i varmt stall ända fram till 6 på morgonen - vilket då innebär 12h inne, ridtid 1h och 11h ute.. Då måste nog hästarna rakas för stallet är varmt! Allt fungerar, det är bara till att anpassa sig.. 
Jag red Brana en liten sväng igår också, efter ca 1 veckas vila. Hon har blivit enormt tjock!! Hagen de går i är så stor och så mycket bete så hon ser i ärlighetens namn hemsk ut. 360kg väger min lilla dam på 136cm. Ca 60kg för mycket!! Jag kan tyvärr inte göra så mycket åt saken heller då jag inväntar att de stora hästarna ska flytta på sig så att vi kan få deras nedbetade hage. Om några veckor tror jag de flyttar in i sin permanenta vinterhage så i nuläget står våra köttbullar inne om nätterna..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar