onsdag 17 september 2014

Ekollon innebär hagbyte

Jag upptäckte att i den hage som våra hästar var, fanns det ett stort vackert ek-träd. Problemet är att just eken innehåller tanin i blad och själva ekollonen och tyvärr så får de flesta hästarna smak på dessa delikatesser.

Symptom på förgiftning är förstoppning, blodblandad avföring, vägran att dricka, svaghet, vinglighet, oregelbunden långsam puls, bleka slemhinnor och rinnande ögon. I extrema fall kan njurarna förstöras. Förgiftning sker oftast på hösten, då hästar kan äta ekollonen. När förgiftning väl skett är läget akut.

Så, vi blev tvungna att flytta våra hästar omgående då jag såg att de gick där under eken och mumsade. Vi har många hagar att välja mellan men några är för små (går inte att placera 3 hästar i vad jag kallar sjukhagar) och en del av hagarna har för mycket bete för våra små hästar (=fångrisk). Det finns en jättestor hage där några stora hästar nyligen har gått i så Nilla & jag promenerade runt den hagen i pannlampans sken för att se hur den såg ut och om något behövde repareras. 
Sen fick pållarna gå ut i sin nya hage - överlyckliga över denna stora underbara lagom gräsiga hage för våra isisar. Vi fortsatte med att rengöra badkaret, städa rent gamla hagen och nu är allt klart.

Nöjda pållar i mörkret.. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar