måndag 15 september 2014

Blandflock...

Jag har aldrig tyckt om blandflockar..alltså flockar med ston och valacker. Jag tycker alltid att det blir slagsmål eller så betäcks ston av valackerna och då ökar risken för skador, hos både valacken och stona. Det kan bli allt från överansträngning i bakknä för valack till underlivsskador hos stona eller sparkskador för båda.

Undantag finns förstås alltid, mitt ungsto jag hade förut passade perfekt in i en blandflock - hon blev lugnare och mindre skadad. Men får jag välja, väljer jag helst separerade flockar.

Men som sagt, ibland räcker inte mängden hästar till för att ha dem särade eller så passar inte säsongen för att inte ha dem särade. Så är det för oss nu.. Vi har 3 islandshästar i ett stall med fullblod (travare och galoppörer). Dessa fullblod går in varje kväll och släpps ut varje morgon till ett dukat bord av fri tillgång hösilage. Det finns en del många punkter som inte fungerar här:


  • Fri tillgång på våra islandshästar = inte smart. Dels har vi tävlingspållar som verkligen inte bör äta för mycket och dels så har jag en gammal valack som inte bör gå upp för mycket. Varken bra för leder, skelett och dessutom ökar risken för fång
  • Stora fullblodsvalacker som finner våra ston intressanta = betäckning. En tung valack på ca 500kg som hänger över våra 300kg ston.. Nä nä..
  • Om en sån där bjässe får för sig att slå våra små islandshästar = garanterat skador.
  • Dessa fullblod går dessutom ut på en stor hö-vall på somrarna eftersom de mer eller mindre kan äta för fullt utan att gå upp i vikt = våra isisar skulle se ut som tunnor efter 1 dag.
  • Fullbloden går in varje eftermiddag = våra isisar skulle svettas ihjäl inne i stallet. Jag anser att alla hästar mår gott av att vara ute så mycket som möjligt men det är en helt annan debatt.
Så, vi har valt att ha våra hästar i en egen liten flock, Kjartan (valack) i en egen hage och Brana+Svipa i en hage precis bredvid Kjartan. Detta har vi gjort för att de, under sommaren, kanske får för sig att Kjartan är en hingst och ska betäcka dem. Men nu inför vintern så stod vi inför ett dilemma. Det skulle bli hagbyte snart och vi måste bygga om hagen så att det matchar våra behov plus om något strular med de stora hästarna kanske vi måste byta hage och då måste vi bygga om en annan hage med frusen mark = inte genomförbart. Dessutom behöver vi vattenbalja som klarar av kyla och att ha två hagar med eldragning = inte genomförbart. Då hade vi blivit tvungna att dunka vatten långa sträckor plus att vattnet fryser under vintern utan värmebalja.

Så vi har faktiskt försökt att släppa in Kjartan med damerna. Han har gått med damer förut och det har fungerat bra men det var många år sedan och det senaste året har han gått själv i en hage. Brana + Svipa har också bara gått med varandra i ca 2 år  så vi visste inte riktigt vad som skulle hända. Så vi har låtit dem gå i hagarna bredvid varandra för att ha kontakt, vi har handhästat Kjartan mellan oss så att de har vant sig, vi har släppt ihop dem några timmar per gång. 
Förstår egentligen inte varför man släpper in nya hästar direkt i en flock och sedan låter de "sköta sig själva".. De har inte valt sina kompisar och måste dessutom gå i en liten hage - kan man inte försöka vänja in dem en smula före de ska gå ihop?? Men igår fick de gå tillsammans helt och hållet. Extremt odramatisk hopsläpp, de bara gick in till varandra, Brana+Kjartan kliade lite på varandra och sedan började alla beta. PERFEKT! Nilla och jag satt där i hagen några timmar och sedan beslöt vi att lämna dem. Nilla åkte tillbaka för att kvällsfodra och jag åkte dit några timmar efter henne och det var fortfarande lugnt. Så de fick gå tillsammans. Jag morgonfodrade imorse och det var fortfarande lugnt. 

Så nu får vår lilla flock gå tillsammans.. Men i vår, när brunst och tävlingssäsongen startar - så åker Kjartan in i en egen lite hage igen antagligen, för att inte riskera att han blir skadad eller att våra damer blir skadade.. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar