måndag 30 juni 2014

Vikter

Jag fick ganska stränga order från min veterinär att min lilla dam absolut INTE får gå upp i vikt. Ja, eller gå upp för mycket då. Det är ju inget jag heller gillar så Brana, Svipa, Kjartan går på ganska magert bete. Jag ger dem hellre lite hö varje dag på sommaren än låter de beta i en stor gräshage.

Men det är klart att även de ska få njuta lite av gräset så de går i varsina gräshagar, Kjartan i en större hage och Brana+Svipa i en liten mindre, precis bredvid varandra. Det jag har märkt är att Kjartan och Svipa tillgodoser sina behov rätt bra, t om kanske lite för mycket men Brana har gått ner vikt. Jag vet inte om det beror på att hon är lite för aktiv i hagen eller om det bara är så att hon är lite svårare att hulla på.

Jag väger dem konstant med måttband samt ser över hur de ser ut generellt, Tjock mankan, stor bullig bakdel tyder på lite för mycket mat. Synliga revben, håligheter i bakdelen, svårt att hålla muskulaturen är för mager häst. Brana ser fin ut men hon har gått ner i vikt på ca 1 vecka.

Vintern 2013:  280-300kg
Våren 2014: 300-310kg
Sommaren (början på juni) 2014: 330kg
Sommaren (slutet på juni) 2014:  320kg

Visst beror en del på hur jag placerar måttbandet men det ger ett visst hum om vikten. Jag brukar kunna känna revbenen och i början av juni försvann dessa i hullet men nu har de dykt upp igen..

Förr i tiden accepterade folk att deras islandshästar såg lite tjocka ut men jag har märkt en förändring här. Folk är mer noggranna med hur hästarna ser ut och försöker åtminstone hålla nere hullet på sommaren. Nu funkar kanske inte det för alla stall men det finns så många moderna attiraljer som t ex munkorg.. Jag tycker väl inte munkorg är så roligt men om man bara har en stor extremt gräsig hage att använda så är det ändå den bästa lösningen. Man ska komma ihåg då att låta munkorgen vara på hela tiden när hästen är i hagen för den äter ikapp rätt fort..
Läs artikeln:
http://www.hippson.se/artikelarkivet/forskning/betesreducerare-fungerar-battre-an-begransad-betes.htm


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar