onsdag 18 juni 2014

Väntande.. på att få rida..

Det är ett evigt väntande på att få rida Brana... Jag tycker ju att 1 vecka är lång tid och att inte få rida sedan 10 maj till ungefär 20 augusti känns som en evighet, 3 månader!!. MEN! Jag följer veterinärens rekommendationer benhårt, nåja med lite gråzon då.. För att ha Brana i liten fålla - som veterinären ville - funkar inte längre utan nu får hon gå i en ca 80*50 meter stor hage tillsammans med Svipa. I denna hage finns det gräs och tur är väl det, för nu går hon där och mumsar, glor lite på de stora hästarna som går i hagen bredvid, flörtar lite med Kjartan som går precis bredvid men med staket mellan dem (vill inte ha någon fejkad betäckning här inte)..

Planen var ju att Svipa, Kjartan och Brana skulle gå ihop men efter att ha sett hur mycket Brana & Svipa flörtar med Kjartan och hur Kjartan helt plötsligt har blivit hingst igen (efter ca 27 år som valack) så är det inte värt det. Jag har väl aldrig gillat blandflockar, just på grund av betäckningsskador, men för en del hästar fungerar det väldigt bra - som t ex min f.d unghäst Frenja.

Brana verkar trivas med att stå mitt i centrum, det har hon alltid gjort, showhäst som hon är. Efter midsommar ska både Kjartan & Svipa sättas igång, efter 2 veckors vila, och då får även Brana lite mer omvårdnad - hon har mestadels bara fått skrota i hagen då hon kan vara lite stökig när man inte rider henne men nu är det dags för lite mer träning på att stå still, borsta lite mer, kyla benet -hittade ett par bra kylskydd på Hööks som man aktiverar efter att haft dem i kallt vatten i 40min..

Veterinären tyckte inte att hon hade tappat nämvärt med muskler eller lagt på sig för mycket när det gäller hullet vilket är väldigt bra. Brana har ju varit rätt vältränad men jag misstänker att efter 3 månaders vila så är det nog en hel del som försvinner, särskilt flås och en del "lättare" muskler. Tur i oturen är ju att hon får gå i hage - då tar det längre tid för musklerna att försvinna. En häst tappar inte alla muskler, då skulle den inte orka gå men de där extra partierna som hon och jag har tränat upp försvinner först, vilket är helt ok för de kan vi få tillbaka efter en långsam träningsperiod.

Men nu är det lilla Kjartan, 28 år, som ska tränas.. En mycket vältränad kille som har jobbat med min mamma sedan han var ca 13 år, han har inte fått vila mycket inte, 2 veckor, som han har fått nu, är nog det längsta han har fått vila. På måndag startar hans träning med lättare ridturer, longering, tömkörning.. För honom är det bara viktigt att hålla igång maskineriet så han inte stelnar.
                                                   
                                                    Heeeej, vad gör du??? Ska vi leka??

2 kommentarer: