söndag 14 juni 2020

Så många verktyg!

Åhh, vilken inspiration jag har fått av kursen jag har gått!! Ibland så saknar jag att få snacka häst hela dagarna, titta på ekipage, lyssna, lära och rida. Inte alltid instruera utan vara en elev.. Och det har jag varit i helgen!

Kokhett har det varit, totalt sönderbränd på armar, hals, nacke och ansikte - resten har varit inneslutna i kläder. Det blev så pass varmt att jag nästan tuppade av efter en galopp.. men det sa jag inte utan bytte bara varv och körde vidare. Ni vet känslan, när man andas in men det kommer inte in någon luft och det enda man känner är värme, i halsen, i näsan, på kroppen och hela kroppen går in i försvar, stänger av det mesta, ljud, ljus, och det enda man fokuserar på är luft.. Så var det för mig. Jag avskyr värme och sommar!! Det har jag väl sagt flera gånger?!  Men det gick bra.


Så, nu har jag totalt ridit 6 lektioner á ca 30 minuter per gång varav en av gångerna tävlade jag också.. Träningstävlade alltså.

Första lektionen var bara "hej, så här ser vi ut nu" samt instruktörer provred hästen. Andra lektionen - gör bättre.. Tredje lektionen, öva på gångartsbyten. Fjärde, öva vidare på aktion. Femte - tävla och Sjätte - mål för framtiden.

Tävlandet experimenterade jag lite. V1 blev det. Arbetstempo tölt - 6.0-6,5. Det blev lite överladdat ibland, lite för kort hals. Sedan växlade jag till Ökat tempo tölt. 6,0-6,5. lite tempofattigt och så rullade han lite in mot ovalbanans inre sida vilket inte var ok. Växlade till trav 4,5.. Fniss - jag överladdade även där och det blev galoppinslag för många gånger. Jag var nog lite lat med inre skänkeln, så den fladdrade lite upp och tillbaka, så då tolkade Teo det som galopp.  OM jag hade skött mig, då hade traven hamnat på 6,0. Skritten . 7,0, Nämen?! Hur gick det till??? Jag tyckte Teo var ofokuserad och kort i steget men tydligen inte. Galopp. 6,5.. Bra driv, bra takt, bra aktion.
Kort och gott - bra häst, välriden, bra val av gångartsföljd.

Otroligt kul att träna, fick massa verktyg som jag ska jobba vidare på.  Jag har redan en plan.. Om 2 år ska vi vara där jag vill vara!

  • Sluta jobba så mycket i kort galopp på volt.. Det räcker nu, han är stark nog.
  • Öka inte tölten från kort tempo tölt.. Samla utav tusan i skritt och sen explodera framåt i ökad tölt. Teo har extrem rörelse i korta tempot och det är svårt för såna hästar att ta fram ökad tölt
  • Rid mer med tryck i korta tempot tölt. 
  • Öva gångartsbyten
  • Dra på tempot i trav, galopp så kommer han bli starkare och få upp nacken. 
  • Bekymra mig inte om att han går "bakom hand" för det gör han inte, han har den formen bara.

Och det bästa av allt som jag kommer njuta, plocka fram ibland, suga på karamellen, skryta, bli glad åt..  Från båda instruktörerna:

"Du är väldigt tekniskt ridkunnig, har en extremt bra välriden häst och han kommer bli otroligt flott fyrgångshäst om några år, stark konkurrent på den högre nivån."  Kan man bli stoltare!?!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar