torsdag 5 april 2018

Maskkontroll - vissa hästar har helt enkelt inga

Naturligtvis kollas masken på våra hästar två gånger per år, före sommarbete och efter sommarbete. Varje år är det alltid någon häst som har lite mer mask men oftast har vi sluppit det här med avmaskning eftersom mängden mask är så liten.. Brana var en riktig liten maskodlare och hade nästan alltid massa maskar i bajset, Teo verkar vara en medelhäst som har "lagom" mycket och behöver då inte avmaskas.

Jag tycker att man alltid ska kontrollera masken före en ev. avmaskning för att minimera risken för resistenta maskar. Dessutom att bara avmaska (stoppa in medicin i hästens mage och störa tarmfloran) för sakens skull, känns väldigt dumt. Att dessutom mocka hagen gör det optimalt säkert, nu kanske inte alla kan mocka hagar och vi gör det verkligen inte i stora hagar men de mindre ser i alla fall vi inom isis-stallet att hålla rent och fräscht.

Men.. Kjartan.. Jag vet inte vad det är med honom men jösses vilken stark häst det är och vilka bra gener han har fått. Dels har han aldrig varit skadad (peppar peppar ta i trä) och dels har han aldrig haft mask i magen. Under de 20 år som mamma har ägt honom, hon har tagit prov 2 ggr/år, har han aldrig haft mask i magen!! Det har alltid varit 0 eller mindre än 25epg.. Är inte det imponerande?? Jag vet inte vad det är med hans mage och tarmflora eller varför just han inte har maskar i magen men jag tycker det är väldigt fascinerande.

En liten burk med maskar..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar