fredag 1 november 2019

Vi leker mot mer bärighet

Jag har upptäckt att Teo verkar svara bra på förhållningar, så pass bra att han t om stod på stället en gång. Det gjorde att  jag ville leka lite med honom för att göra något annat än bara jobba på volter och annat dressyrjobb..

Så jag började lite sakta be honom att stå på stället och trampa. Första gångerna berömde jag direkt han bara tog ett enda steg och skrittade framåt efteråt med långa tyglar. Efter ett tag förstod han och kunde trampa lite mer på stället.

Det bör noteras att jag knappt tar i tyglarna, ofta glappar tyglarna under momentet, utan jag gör bara miljoner med halvhalter med sätet och skänklar tillsammans med röst-drivning. Så fort jag fick effekt från honom så berömde jag och skrittade framåt med långa tyglar för att släppa loss energin och gå ur den ev. spänning/mjölksyra som hade byggts upp.  I början var det knappt 1 sekund trampa på stället och successivt har jag kunnat öka på träningen. Det är också viktigt att han inte går bakåt, hellre framåt och han får absolut inte vara stressad i momentet. Så fort jag känner att han sprattlar runt, ber jag honom lugna ner sig med rösten.

Vi har pysslat med det här sedan i somras och nu har jag ökat på kraven lite. Nu ber jag om lite mer "gung" i steget vilket då sakta sakta leder mot trav på stället eller kanske tölt på stället - vi får se vad som händer. Det viktigaste för mig är att han är lätt i handen (eller att jag då inte tar i tyglarna) samt att han bär sin egen vikt med bakdelen. Det var liksom målet.

Och jag tycker att han gör det väldigt bra...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar