fredag 15 november 2019

Draken Teo

Teo är en ganska tydlig ledare och med större flock så fungerar han väldigt bra. Han blir nästan direkt ledare för hela flocken. Det har fungerat väldigt bra med våra 4 hästar tidigare men efter att våra gamla hästar har fått vandra till de gröna ängarna så har han blivit ensam men en kompis.

Det har gått ganska bra då kompisen är lågrangad, väldigt snäll och Teo har fått bossa hur han vill.. Det har fungerat riktigt bra på sommaren men det blir alltid värre när det är dags för fodringar. För då ska Teo äga allt och ha allt och vara den som har makten och härligheten.. Vid insläppen bevakar han grinden som en hök och jagar undan sin kompis..När de ska äta ute måste han jaga bort kompisen först för att sedan äta på sin hög medan kompisen får snällt traska tillbaka till sin hög. Tack och lov äter kompisen fortare så kompisen får sin giva för sig själv.

Teo går sedan gärna för sig själv i hagen och ser snygg ut.. Ja, han är ganska narcissistisk. Varje gång folk kommer in i hagen ställer han upp sig för att visa hur snygg han är, kommer det hästar förbi så måste han ställa upp sig. Han tycker nog att han är rätt snygg..

Jag är ju såå snygg!!!
När häst nr 3 kom så blev det en hård debatt.. Teo jagade helt enkelt skiten ur den nya hästen som tydligt markerade att så här gör man inte!! Man beter sig inte som en drake mot nykomlingar som dessutom meddelar att Teo har makten.. 

Första ihopsläppet varade i 3 timmar. Efter 3 timmars jagande var det 3 sjöblöta hästar men den nya hästen skulle DÖÖÖ enligt Teo. Andra hopsläppet varade i 1 timme - samma reaktion på Teo. 3:e hopsläppet varade faktiskt i många timmar, vi satt i hagen och glodde men precis när vi skulle gå fick Teo draken i sig och så blev det full jakt igen..  Teo är "smart" för han tränger in den nya hästen i ett hörn och sedan började attackerna. Så fort den nya hästen kom från hörnet så blev det jakt in i nytt hörn osv osv..

Naturligtvis lät vi dem gå bredvid varandra många veckor mellan alla ihopsläpp och naturligtvis ledde jag Teo i grimma flera veckor i andra hagen tillsammans med de andra hästarna. Men ingenting fungerade. Så till slut kände vi att de får vara i hagarna bredvid varandra till nästa år. Kompis nr 2 var dessutom lättgödd medan kompis nr 3 (nykomlingen) var en magerfis och svårgödd så kompis nr 2 fick gå med Teo och äta mindre portioner medan kompis nr 3 fick mer eller mindre fri tillgång.
Den här flocken fungerade.. 2 gamla hästar, en ung och så Teo
Nu har vi dock noterat att kompis nr 2 har börjat bli ledsen.. Han vänder rumpan till på mornarna i boxen, vill inte gå ut, är låg, ser nästan sjuk ut i boxen och har liksom ingen lust att vara ute i hagen. Han tar ut all sin frustration på sin matte när de tränar så de sliter hårt vid ridningen.

Idag tog vi beslut att ändra på situationen. Hästarna måste må bra och tycka om sin hagkompis! Kompis nr 2 och Kompis nr 3 fick gå tillsammans.. Teo (The dragon) får gå själv - precis som han tydligen vill göra.. Själv eller med stor flock, annars får det vara!!

1 kommentar:

  1. Det är så fascinerande det där med flockbeteende och hur pållar är mot varandra. Hoppas Teo den Snygge mognar så småningom och fattar hur en bra chef ska vara. Så klokt beslut att låta de andra två gå tillsammans.

    SvaraRadera