söndag 16 juni 2019

Tävlingen - hur gick det

Fy fasen så varmt det var!! Jag vet inte hur ofta jag har sagt det - jag gillar inte värme!! Och den här dagen var gassande het.

Nåja, platsen på Husbyöhn är en känd plats för mig, så jag vet var allt finns, hur jag ska rida, vart jag ska rida, var toaletter, maten, hagen finns..  Veterinären var tydligen 15minuter försenad så det var en rätt rejäl kö när jag kom dit, trodde den skulle vara klar när jag kom men som sagt, veterinären var försenad. Det var lite småroligt att veterinären hade stövlar med klack på sig..

Veterinärkontroller är alltid ett litet vågspel tycker jag. De gör lite olika, alla veterinärer. Jag kom i hackamore och det första veterinären frågade; Ska du rida i det där? "Ja, sa jag".. "Då behöver jag inte kontrollera munnen utan du kan bara trava direkt"..  Visst gör det inte mig något men jag trodde veterinärer hade en liknande kontroll på tävlingsbesiktning. För vissa andra veterinärer känner igenom benen, klämmer på ryggen, kontrollerar hullet, tittat noggrant i munnen oavsett vilken bettlösning jag väljer och så får man då springa. Det borde finnas någon gemensam checklista veterinärer borde utföra vid varje tävlingskontroll..  Jaja, vi gick igenom i alla fall..

När det var dags att tävla så kom vi in på banan: Tölt var först, T3 vilket är långsamt tempo tölt (när jag tävlade sist hette det arbetstempo tölt, undrar varför de har ändrat namn?) Het Teo, riktigt het Teo som bara ville ladda på i supertempo. Jag kom liksom inte in i ridningen ordentligt utan var lite ovanför sadeln hela tiden och knallvarm. Så det blev som det blev, travtakt, obalanserad, korrekt, för högt tempo, ojämnt tempo osv.. Ibland perfekt, men fler missar.
Tempoväxlingarna likaså: Första blev lite fadd, andra perfekt och den tredje blev massa taktmissar med trav, galoppinslag, osv. Ökat tempo tölt blev också lite ojämnt.. Jättefint ibland, taktmissar, galoppinslag osv.  Poängen blev därefter och vi hamnade långt ner på resultatlistan.

Fyrgång.. Tölten blev bättre men fortfarande väldigt laddad Teo. Traven slog vi över till galopp direkt, därefter kom traven och han ville bara rejsa mot den andra hästen på banan, i TRAV!. Skritten blev lite för överladdad och galoppen ska vi inte skämta om. Det var fullt ös medvetslös men fattningen blev väldigt fin.. Ökade tölten.. Jaaa.. Vi har som sagt inte fått till övergångarna från galopp till tölt. Så det blev lite stökigt men tja - det fungerade. Vi hamnade precis utanför final, tror det blev en 6:e placering.  Vi fick en chans att tävla finalen då det blev en strykning men jag valde att tacka nej eftersom Teo hade kämpat tillräckligt under denna varma dag och han hade gjort ett superjobb och vi ska sluta när det går som bäst.. Inte kräva final bara för en rosetts skull..


Så! NU har jag tävlat klart med FIPO-grenarna för det här året. Vi behövde lite underlag för att förstå vad vi behövde jobba på och Teo behövde inse att det är kul att tävla. År 2017 tävlade jag en tävling och då var han helt tokig, studsade omkring vid framridningen för att göra slut på all energi och dog mer eller mindre på banan.. Under 2018 fick han torgskräck på ovalbanan och vågade knappt röra sig, jag fick jobba mycket på energin det året och nu under 2019 är det mer åt andra hållet. Han vill rusa runt och visa upp sig så pass mycket så det blir för mycket.

Dessutom på den här tävlingen var det två domare som jag verkligen ser upp till och deras väldigt många kommentarer (tack så mycket) har gett mig massa träningsunderlag inför hösten.  Nu ska vi träna, bli mer balanserade, starkare och få en starkare bakdel.  Jag har redan en plan på vad vi ska träna på..

MEN!! Med tanke på att Teo inte töltade ett steg upp till 4 års ålder, varken i hagen som liten eller vid inridning. När jag köpte honom hade de precis påbörjat töltträningen, då var han 4 år, vi tränade och kämpade med tölten från 4 års ålder till ca 5 år  (hösten 2016-hösten 2017)  och sedan har vi slitit med långsamt tempo tölt (hösten 2017 - hösten 2018) till det här året (2019) då vi helt plötsligt kunde börja öka tempot.. Plus det faktum att han har varit väldigt lat och nu helt plötsligt fått en rejäl vilja - jag ser en ljusning.. Det kommer bli en riktigt flott kille det här om ca 2-3 år.. Jag får ge det en rejäl lång tid bara...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar