torsdag 9 februari 2017

"körkort" för att äga häst?

Hovslagare måste se väldigt mycket när det gäller hästar, hästhantering och olika människor. För de åker omkring till många olika stall och får se väldigt många hästar, både hästar som de skor och hästar som finns i stallet.

Ibland undrar jag hur de orkar med att se allt.. För jag fick se en liten videosnutt av en hovslagare (inte min hovis) på en häst som var otroligt halt och som - enligt hovslagaren - stod på box i ca 23 timmar och fick gå ut i sjukhage i ca 1 timme, per dag. Hästen hade tydligen varit så här länge och det syntes tydligt att hästen hade mycket ont för den såg ut som en fånghäst.. Den stapplade sig runt i boxen och ville knappt stå..  Tydligen har personen i fråga blivit anmält av flera personer och Länsstyrelsen har varit där men ingen åtgärd har gjorts. Kanske har de veterinär på hästen, kanske inte, kanske har åtgärder gjorts nu, kanske inte.

Men det måste vara svårt som hovslagare att alltid försöka vara neutral och inte stöta sig med folket. För de jobbar ju med hästar, det är deras yrke och om de får dåligt rykte så får de väldigt svårt att livnära sig.

Jag tyckte den här hovslagaren var klok. Hovslagaren ansåg att innan en människa fick köpa en häst så skulle ägaren ha ett "körkort" på att man får äga en häst. Inom golfen måste man ha ett s.k greencard innan man får spela golf på banan, varför kan man inte införa det när det gäller hästar?
Typ att man måste gå en kurs när det gäller hantering, ekonomi, lättare sjukvård, tappsko-kurs.. Då kanske fler hästar skulle slippa lida och fler hästägare skulle inse hur mycket det egentligen kostar att äga häst och hur mycket tid det tar.
När man sedan vill köpa en häst så måste man visa upp det här "körkortet" så att det är godkänt från hästsäljaren att köpa hästen. Varför inte??


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar