onsdag 14 december 2016

Varannan-dag-ryttare, foder

Jag har blivit en varannan-dag-ryttare..  Det har bara blivit så men varannan dag rider/longerar jag och varannan dag så är jag bara i stallet och gör klart så att hästarna kan sova gott..och jag kan fodra lätt. Teo bara 4 år och jag gillar verkligen inte att "rida ihjäl" unga hästar, så det är helt rätt tycker jag att låta honom vila varannan dag. Vila, fundera på vad vi har gjort, låta kroppen komma ikapp. Alla håller inte med och det är helt ok men så här gör jag.

Nu har mitt "sadelproblem" löst sig. Helt magiskt av sig själv. Jag tror att han har börjat sätta lite mer muskler på ryggen samt ökat (eller minskat?)  i omfång så nu sitter sadeln bra igen.

På tal om omfång.. Jag pratade lite med en mycket god vän om foderstatsberäkningar. Jag har märkt att jag har verkligen slutat med att göra dessa beräkningar. Jag följer vad mitt öga anser ser bra ut och hur hästen beter sig när jag är med hästen. Det är kul med foderstatsberäkningar men ofta hamnar beräkningen och vad jag själv anser på ungefär samma nivå. Jag ger mer grovfoder och mindre kraftfoder men ändå ganska nära.  Jag har helt enkelt börjat lita på min egna instinkt. Om hästen ser bra ut i hull, man känner revbenen men ser dem inte, hästen är pigg och glad både före och efter träning, hästen är trevlig att hantera och hästen ser fräsch ut i pälsen - så tycker jag nog att det är ok.

Jag menar - hur många gör beräkningarna på gräset under sommaren?? Här räknas det i tid och otid på hur mycket grovfoder, mineraler, kraftfoder, oljor, vätskor som hästen ska ha under hösten, vintern, våren men på sommaren låter man hästen äta hur mycket gräs som helst och tar mer eller mindre bort allt annat.. Beräknar man det i foderstatsberäkningen?? nope..
Jag tycker beräkningar är bra, det är något jag vill poängtera.. Men för mig, behövs det knappt längre..


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar