fredag 27 maj 2016

Raka hästar

En del av oss gör det och en del gör det inte, raka hästen. Jag tycker att man kan nog raka lite när man vill under årstiderna (dock ska man tänka på att man förstör sommarpälsens utväxt om man rakar sent på våren)  men det ska finnas en orsak till varför man rakar.

Jordbruksverket har inte så jättespecifika regler om rakning men (de här bitarna är tagna från jordbruksverkets hemsida specifikt gällande häst)...
Under den kalla årstiden (den tid då betestillväxt inte sker) får hästar hållas ute upp till 16 timmar per dygn utan tillgång till ligghall. Om du vill hålla din häst ute mer än 16 timmar per dygn måste hästen vara lämpad för det
Du bör inte klippa din hästs känselhår.

Orsak till rakning anser jag att det bara finns en enda orsak: Hästen svettas mycket när man rider eller man har hästen på stall och/eller torkar väldigt långsamt efter svettning = väldigt långsamt över 2 timmar.

En häst som är rakad behöver vintertäcke på vintern och när det är kallt ute samt regnar - det är så jag ser det. Tar man bort det naturliga försvaret mot väder och vind får man faktiskt skydda hästen på annat sätt.. Och ska man ha hästen ute dygnet om, bör man inte raka hästen, i alla fall inte mycket.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar