fredag 5 februari 2016

Skritt, skritt, skritt..

Det blev en skritt-variant igår kväll också. Jag ska skritta henne i 2 veckor och sedan utöka med trav, tölt, galopp successivt. Om 3 månader ska hon vara fullt igång och då ska vi på återbesök - dvs OM inget händer.
Hon ska, som sagt på veterinärens inrådan, stå i liten hage dagtid och vara inne nattetid. Detta ska hon göra minst 6 månader framåt, helst ett helt år.. eller allra helst livet ut men där får vi se hur vi gör. Nu går hon i alla fall i en liten hage med sällskap, lugnt och tryggt runt sig med alla hus och så tar jag in dem på kvällarna.. Det funkar än så länge.

Så på med alla prylar och så ut på en knagglig, stenhård ridvolt för att öva lite skritt. Vi jobbade på att länga steget, få bakbenen under oss, böja bogen, böja kroppen, lyssna för halvhalterna och annat skojsigt man inte brukar öva alltför ofta eftersom man mestadels rider fortare.
Det ÄR nyttigt att skritta men det ger ju inte mycket kondis men däremot kan man som ryttare finslipa sin teknik och sits.

Jag gillar att Brana är så otroligt lyhörd för mitt säte. Jag behöver bara spänna lårmusklerna underst - närmast sadeln - (vet inget bättre ord) och lägga in knäna lite så stannar hon upp och frågar: Vad ska vi göra? Det där med vader och fötter använder jag knappt. Allt under knä på mig är passivt, visserligen är det knappt så att den delen av min kropp nuddar hästen, jag är lång och hästen är liten, men ändå..
Det bör väl tilläggas att Brana är ju rätt smal i kroppen och ser inte riktigt ut som en "vanlig" islandshäst (de brukar tendera till att vara lite mulligare för att de flesta vill ha dem lite mulligare) så det gör automatiskt att mina ben mer hänger ner under hennes mage.  Min veterinär sa att hon var perfekt i hull och såg otroligt fin ut.. Det är en fördel att hon har ganska bra exteriör..


Jag tror att i och med att jag rider på hackamore har vi båda tvingats till att bli mer lyhörda över sätet och vad vi gör tillsammans. Det är mindre tyglar och mer säte, vilket är väldigt bra.

330kg häst fördelat på 136cm.. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar