tisdag 17 februari 2015

Senskadors rehabilitering

Eftersom Brana har fått en senskada fram för sisådär 1 år sedan så har jag observerat mer om alla andra hästars senskador då jag vill jämföra läkningsprocesser, behandlingar osv. Det skiljer verkligen markant mellan olika djursjukhus?!?!!

Brana, som har fått gå på kliniken Evidensia i Täby, har fått ordination vila men gå i hage. I början var det liten hage med back-on-track på nätterna och kyla flera gånger per dag på dagarna. Ingen annan behandling sattes in och sedan var det bara vila i hage

13 maj konstaterades det att hon hade en senskada.
Juni gick hon ut i flocken med de andra hästarna mest pga att hon var stökig i sin lilla fålla
Augusti fick jag börja skritta i 2 månader, börja med 5 minuter och utöka så att jag skrittade 60 minuter per dag i slutet av september.

Sedan skulle jag ha fått börja trava i oktober, samma visa 5 min, 15min osv och galoppera i november men då fick Brana andra skador vilket gjorde att jag inte kunde fortsätta. Dock läkte senskadan korrekt och var helt läkt i oktober.

Vilket innebar då en 16 veckors rehabilitering (4 månader) totalt med skritt, trav, tölt, galopp.. Fast totalt var Brana sjukskriven i 7 månader (28 veckor)..

Jag ser andra hästar som har fått stötvågsbehandlingar (ej försäkringsavdragsgillt för vissa försäkringsbolag och vissa avtal) och har helt andra igångsättningar än vad Brana och jag hade.. Det är verkligen skillnad på behandlingarna och jag undrar jag vilket som är bäst? Bara för att vi har en långsam rehabilitering behöver det inte betyda att det är bäst.

Här stod hon i en mellanstor fålla med Svipa.. Kjartan går i hagen bredvid.. 2 kommentarer:

  1. Att stötvåg inte täcks av försäkringen stämmer inte. Beror på bolag och hur hästen är försäkrad. Vi genomgår detta just nu och det täcks av Agria "kom igång".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja just ja.. Det missade jag Inga-Lill.. Jag visste om det men missade det helt i inlägget.. Tack för noteringen

      Radera