tisdag 12 december 2023

Foderautomat i box

 Att komma på ideer är något jag älskar och att bygga foderautomater är inget undantag. Eftersom stora stallet har lägre tak behövde vi komma på något annat än den hängande segel vi har i lilla stallet (som då har högre i tak). 

Vi var några som slog ihop våra kloka huvuden och så kom vi på det! En regelram som sätts fast i en hörna, skiva framför så hästen inte når hö i förtid, automat fastsatt på insidan på högsta regeln, pressenning mot väggen med öglor längst ner. Sedan viker man upp seglet mot automaten, sätter öglorna i kroken på automaten (efter den är ställd på rätt tid) och så har man en "vagga" eller hösegel som jag kallar det. Vaggan ligger tryggt och säkert bakom skivan. Man fyller vaggan med den mängs grovfoder man vill ha och sedan öppnas den på rätt tid och all mat hamnar nedanför hela riggen. Sååå enkelt och ganska billigt. 

Så här ser det ut i öppet läge. Seglet bakom, öglor (vita) som ska fästas på automat som ligger bakom skivan. Ingen häst kommer åt ovanifrån eller underifrån för att rycka i presenningen. 


Fotat underfrån. Automaten sitter på regel. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar