onsdag 26 april 2023

Ida har insulinom

 Då har trasselsudden och jag varit på Anicura i Danderyd för expertisrådgivning. Eftersom jag har sökt på nätet och det finns väldigt lite information om denna sjukdom så skriver jag lite här och kanske någon annan som söker kan få stöd, råd och hjälp av mig.

Ida fick som sagt konstiga anfall under mars månad. Först var det bara något anfall men det kom mer och mer anfall och till slut kom det varannan dag ungefär. Anfallen var att hon blev lite vinglig, började rycka med huvudet och verkade tappa syn. Fullt kontaktbar men väldigt orolig och obalanserad.  Jag bokade tid hos veterinär och de sa bara att hon hade lågt sockervärde, allt annat var jättefint. Och så remitterade de mig till större klinik.

På Anicura i Danderyd fick vi först ta blodprov och sedan snodde de voffsingen för att ultraljuda och sedan pumpa in insulin och så ultraljuda igen. Det konstaterades då via ultraljudet att hon har en ca 4mm i diameter ärta bredvid bukspottskörteln. Den sitter inte fast i något annat, varken lever, njurar (vilket det kan göra och då blir det värre prognos) och den är fortfarande liten.

Jag fick 3 val. 

  • Att inte göra något. Då dör hunden inom några månader.
  • Att ge cortison. Då dör oftast hunden inom 6 månader.
  • Att operera. Då kan hunden leva mellan 6-24månader (eller längre) beroende på hunden och den kan utveckla diabetes - vilket går att behandla. En hund de hade opererat överlevde i 2 år men den dog av andra orsaker.
Självklart valde jag att operera, då Ida är frisk och kry för övrigt.  Veterinären skickade blodprovet till SLU och vi får svar inom 1 vecka, sedan ska Ida på datomografi för att kirurger ska se exakt hur de ska operera och därefter blir det operation. Veterinär tyckte också att mitt val var bra, av samma anledning som jag redan har angivit.

De ska ge mig en prisuppgift men jag bryr mig faktiskt inte. Agrias försäkring kommer täcka en del, detta besök kostade ca 10000sek (herrejösses, så dyrt det är hos veterinärer), men det kommer inte täcka allt. Jag misstänker att jag kommer få betala en hel del ur min egna ficka men det är hon värd. 

Det jag måste göra nu är att ge henne mat oftare, 4-timmars intervaller, så att sockret i hennes kropp fylls på, så hon inte får anfall. Skulle hon ändå få anfall så ska jag stryka honung i slemhinnorna i munnen så hon sockras upp. 

Läskigt, skrämmande och mycket hemskt. Men så länge Ida mår så bra som hon gör nu så fortsätter jag på utstakad bana. 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar