tisdag 8 november 2022

Lösdrift...

 Det finns inget mer ord som kan trigga mig förutom då "djurvän" .  Det kan vara att jag har haft dålig erfarenhet av dessa ord, eller personer som säger dessa ord, men jag kan lugnt säga att när någon säger till mig att "jag är en riktig djurvän" så ryser jag..

För, men som sagt - det kan bero på erfarenheten jag har haft, när en djurvän dyker upp så ska djur leva som de alltid har gjort med fri tillgång på mat, man ska låta dem leva så naturligt som möjligt. Vilket, enligt mig då, oftast har varit att hästen är fet, dåligt verkad, verkar understimulerad och kanske t om behöver tas bort. Det är ingen djurvän.. Det är en latmask som inte ser till djurets bästa. 

Lösdrift. Laddat ord. Jag gillar lösdrift OM det finns mark för det. OM hästarna har ett stort utrymme att söka skydd där det inte är lerigt, där alla kan vara, där det är tak, väggar. OM hästarna är en bra flock tillsammans och alla får käk. OM alla hästar är lagom hullade . OM hagen är väl dränerad, väl mockad och har en bra vattentillgång. Om man ser hästar leka tillsammans. DÅ gillar jag lösdrift. 

Men oftast (inte alla ställen, tack och lov) är det hästar som står vid ett ställe, det är lerigt, massa bajs överallt, en del tjocka hästar och en del för tunna. Fodret serveras på ett ställe där det då är väldigt lerigt och där hästarna mestadels står och hänger. Allt serveras inom några 100 meter från varandra, vatten och mat. Det kallar jag inte lösdrift. Det är förvaring. 

Det ska vara naturligt och härligt med lösdrift och det håller jag med om. Men alla stallområden kan inte ha lösdrift. Alla hästar kan inte gå på lösdrift. Antingen finns det inte mark för det eller så har hästen någon sjukdom där den inte får äta gräs, t ex fång och ems. 

Läst i Ridenews repotage om Jordbruksverkets utredning år 2020: "För att minimera näringsläckage från hagar rekommenderas att hästtätheten i hagar inte bör överstiga 2-3 hästar per hektar, och att hagar ska ha minst 80% intakt växttäcke, 10% kan ha ett förtunnat växttäcke, men inte mer än 10% bör vara söndertrampat"

Men det finns inga regler om hur stor marken ska vara per häst, såvitt jag vet. Marken ska dock vara väl dränerad, säker för hästarna och staket ska vara väl sträckt osv. Hästen ska kunna röra sig i sina naturliga gångarter - alltså kunna sträcka ut i galopp.

Så, när folk skriver om att "alla ska ha sina hästar på lösdrift".. Tänk en gång till, tack. Jag skulle gärna ha mina hästar på lösdrift men i nuläget så finns det inga förutsättningar för lösdrift. Och eftersom jag har mina hästar i en väldigt hästtät kommun som även odlar rätt mycket på sina marker, så finns inte riktigt möjligheten att byta stall heller. 


Här provade vi faktiskt på lösdrift. Funkade rätt bra med 3 hästar.

Notera att det börjar bli lerigt.. 

Solfari.. Vår hage är lägsta punkten på gården vilket gör att det mesta av vattnet rinner ner mot vår hage - det är dikat men av och till blir det lite översvämningar här och där.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar