onsdag 2 mars 2022

Ridbyxor

 Det går trender i allt och likaså hästkläder. När jag var liten så red man i tajta ridbyxor och ridbyxorna skulle helst vara helskodda med äkta skinn. Jag minns när ridbyxorna var nytvättade, om man inte gnuggade allt skinn på ridbyxorna så rev det hårt på mitt egna skinn. 

 

Notera att det är alltså jag med min (då) relativt nyinköpta stora häst som hette Lazy, tror detta var slutet av 80-talet. Ridbyxor tajta och jodpurs.. 

Senare när jag hade islandshästar, på 90-talet, så var det jodpurs-ridbyxor som gällde. Alla gick omkring i såna. Ni vet, såna som täcker skorna och nuddar nästan marken, de skulle vara relativt lösa från knä och ner. Jättesköna, jättepraktiska eftersom då behövdes inte ridstövlar eller shortchaps. Det var som att gå omkring i vanliga arbetsbyxor. Och som alltid helskodda (mestadels) och skinn förstås. Lite senare blev det fejkskinn vilket blev lättare att tvätta. 

Mina ridbyxor. Hela vägen ner till marken skulle de gå och eftersom jag har långa ben fick jag alltid sömma/riva upp ridbyxorna nedtill så de hängde så långt ner som jag ville. Otroligt sköna ridbyxor faktiskt. Återigen är det jag och min unghäst Frenja. 

Nuförtiden är det tydligen silikon som gäller. Jag avskyr silikon har jag märkt. Ridbyxorna fastnar i sadeln, man sitter klistrad mot sadeln och dessutom, åtminstone för mig, så sitter ridbyxorna fast men jag rör mig innanför byxorna. Jag vill inte sitta fast i sadeln!! Jag vill vara rörlig, gärna tillsammans med mina ridbyxor. Eftersom jag gillar mjuka kläder och gärna tajt eftersom jag oftast rider i shortchaps, så blir det numera tights..  Alltså vanliga enkla tights som är glansiga. Då glider jag superbra i sadeln och byxorna är mjuka och sköna. Dessutom kan jag köpa runt 6-10 tights (billiga) innan jag kommer upp i priset på 1 par jodpursridbyxor (standard hästaffär). 

Många säger att de behöver stödet från byxorna för att inte ramla av.  Njaeee, om en häst stökar så kommer nog inte byxorna hjälpa dig. Men visst, ridbyxor hjälper en del men vill man verkligen sitta klistrad mot sadeln?? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar