Jag var med på Stormurs digitala årsmöte i helgen. Väldigt skönt med digitala möten även om det blir lite svårpratat ibland, särskilt när alla ska svara "JA" på mötets frågor. Men jag uppskattar verkligen digitala möten, då man inte behöver åka iväg, planera resan utan kan sitta i lugn och ro hemma i sin soffa medan man är med på mötet.
Mötet gick fort och enkelt då det inte var så mycket att diskutera utan mer ett "bra jobbat" till styrelsen.
Men därefter var det föreläsning med Filippa Montan om förbyggande arbete så att belastningskador inte uppstår. Mycket intressant! Otroligt bra föreläsare och så väldans positiv.
Jag tar med mig några saker som jag kände var viktigt:
Det första hon mer eller mindre sa var att:
Det är alltid människans påverkan som skapar belastningsskador.. Den lät kul eller hur?? Men hon har ju rätt. Det är vi som bestämmer var hästarna ska vara, hur de ska sova och vad de ska äta. Ovanpå detta rider vi dem också.. Men vi gör så gott vi kan för att förebygga genom att....
- Variation.. Rida på olika underlag, träna från marken och även träna utan utrustning. Byta utrustning ofta, inklusive grimma, täcke osv. Gör schema om det är svårt att planera - måndag longering, tisdag promenad i skogen, onsdag ridning på grusväg, torsdag voltarbete, fredag vila, lördag uteritt i skog, söndag volten. M a o växla.. Behövs det mer schema kan man alltid lägga till: Måndag - hackamore och barbacka sadel, Tisdag - grimma, Onsdag - Vanlig utrustning, Torsdag - rakt bett, ingen nosgrimma och vanlig sadel osv osv..
- Känn din häst. Alltså se hur hästen står i boxen, i gången. Hur den beter sig när du leder, hur den är i hagen och notera de små förändringarna som kan vara tecken på missnöjdhet, förvarning om att hästen börjar må dåligt (men kan förebyggas om man ser det tidigt).
- Acceptera & Påverka. Att en häst är en individ som även den har olika sidor, t ex högre i ena bogbladet, står gärna lite svängd i gången, ena benet framför det andra eller trött ena dagen. Försök uppmuntra hästen att stå rakare, hjälp hästen genom kotknackare, massör etc. Hitta saker som gör hästen glad, pigg och arbetsvillig
- Ha ett stark team runt dig. En bra utbildad hovslagare, en bra veterinär, en bra massör/fysioterapeut, en pålitlig och påläst instruktör osv. "Man kan inte köra dragracing utan däck, inte heller utan drivmedel eller bra olja. "
- Ingen kedja är inte starkare än sin svagaste länk. Alltså du kan träna din häst till supernivå men är inte du vältrimmad som ryttare så kommer ni två inte vara bäst. Du som ryttare har ett ansvar att se till att även du är rak, liksidig, i bra kondition och välslimmad... Den var svår - eller hur???
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar