måndag 13 november 2017

Underbar träning

Det är något speciellt med hösten.. Jag vet inte, jag bara älskar kylan, leran, regnet, mörkret och träningen. Det är då jag blommar upp och kommer igång med min riktiga träning till häst.

Fredagskvällen drog jag ut på en liten tur med Teo (ridhäst) och Kjartan (handhäst). Vi tog en liten tur på grusvägen i tölt, trav, galopp och lite skritt. Becksvart var det men jag har en bra pannlampa så jag är inte så bekymrad. Hästarna gick fint, jag kände mig glad och energin på oss alla 3 låg på topp.

Lördagen började med morgonfodring, utsläpp och mocka boxar. Sedan iväg till ett gäng elever där vi övade tömkörning och longering! Det är inte ofta jag får chans att träna sådant med elever men nu har dessa elever fått "blodad tand" för detta efter föregående gång, så vi övade på. 5 elever á 30 min per elev - det blev en hel del tömkörning kan jag lova. Alla tränade strålande bra och jag var så stolt över alla.  Sedan hemåt och pausa..
För att sedan åka till stallet på kvällen och ta in killarna, fodra och så en lite uteritt i mörkret. Tyvärr blev det inte så lång runda då grusvägen jag brukar rida på var mjuk som attan och båda killarna sjönk ner. Det brukar hända på höstkanten och särskilt när det regnar massvis men det här året var det hemskt! Det blev t om så hemskt att jag vände, mycket försiktigt, och red tillbaka för att sedan rida ut på vår nyanlagda ridvolt för att träna vidare. Den är inte heller riktigt som jag vill ha den, alldeles för mjuk.. Jag vet inte om det beror på underlaget eller det faktum att det regnar så mycket eller att den är nyanlagd. Hemsk är den att träna på i alla fall, så där kan jag inte träna längre. Inte förrän det blir kallt och hårt i backen.  Så, det var till att promenera hem med hästarna igen.. Nåja - de fick någon halvtimmes träning totalt.


Söndagen.. ahh, underbara söndag. Upp som vanligt (typ 05:00) och så iväg till stallet. Fodra de stora, släppa ut mina och så mocka boxar, snacka med stallkompis och ha så där allmänt mysigt på en söndagsmorgon.

Jag ville se vad som skedde i hagen eftersom Kjartan numera går i lunchhagen och får sin frukost där. Teo är ganska elak mot Kjartan vid fodring och äter upp mer eller mindre all mat på väldigt kort tid medan Kjartan tar gärna 2-4 timmar på sig att äta upp 2 kg hösilage. Så jag har stoppat in Kjartan i lunchhagen så han får en chans att äta det han vill och sedan öppnas lunchhagen och då kan Teo äta upp det som är kvar. Men båda killarna har varit väldigt hungriga på kvällarna, så jag behövde se vad som hände. Så jag var kvar i stallet fram tills dess lunchhagen öppnades.. Man hinner med mycket i stall på ca 6 timmar.. Städa torkrummet, städa fikarummet, väga hö för flera dagar, putsa läder, ta en promenad med Ida och lite annat. Men det jag noterade var att Kjartan hade ätit upp ALL mat på 3 timmar!! Vilket innebär att Teo och Kjartan inte får någon lunch..  Ahaa!! Så det var det som var problemet.

Lätt fixat. Jag byggde en lunchhage nr 2 inuti lunchhage nr 1. Så nu har jag 3 hagar ;-). Teo's stora frukosthage (som då även blir Kjartans hage efter ca 6 timmar) och så Kjartans frukosthage (som öppnas upp så Teo kommer in dit efter 6 timmar) och så lunchhagen där de båda har lunch serverat (som öppnas efter 5½ timme så Kjartan kommer in men inte Teo för han har 30 min fördröjning - Teo måste nämligen gå igenom Kjartans hage för att komma till lunchhagen). Så där ja.. Alla hästar får chans till att äta frukost och lunch utan konkurrens från den andra. Perfekt!

På kvällen åkte jag till stallet igen för att ta in killarna och rida. Den här gången skulle jag bara träna Teo och eftersom jag vet att både ridvolt och längre grusväg är uteslutet, så blev det väldigt mycket fram och tillbaka träning på grusvägar som finns runt husen. Massa sidvärtsrörelser i både skritt och tölt och så lite galopp. Där grusvägen var lite större passade jag även på att göra lite volter med fokus på inre bak. Jag kunde ha fortsatt i evighet för det var såååå perfekt!! Teo gick bra, fin tölt, mycket bärighet och vädret var perfekt (runt -1grad) och det var mörkt, totalt vindstilla och jag kände mig så lycklig, energifylld. Men, till slut måste även jag inse att Teo inte orkar hur mycket som helst och man ska sluta när man är på topp.. Så vi avslutade med att skritta av runt hela gården..

Vilken bra träning att avsluta helgen med!! Jag önskar att fler får uppleva den här känslan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar