torsdag 8 september 2016

Kollektiva stall

Jag undrar lite hur folk gör i sina kollektiva stall?? Ni som har kollektiva, ni kan väl skriva lite om hur en vecka ser ut för er.. Hur många fodringspass har ni? Hur gör ni med kostnader på t ex hö, strö och annat som behövs till stallet som grepar, skottkärror..

Det är alltid intressant att se hur andra gör och i vårt stall har vi 2 kollektiva delar som arbetar vid sidan om varandra, isis-delen och storhästdelen. Trots att vi står i samma stall så har vi ändå väldigt olika fodringspass..

Storhästarna har oftast 2 fodringspass per dag (morgonfodra+utsläpp och kvällsfodra), som rullar på schema och sedan måste man åka till stallet varje dag för att mocka och ta in sin häst. På helgerna har de 3 fodringspass (morgonfodra+utsläpp, inläpp och kvällsfodra). De sätter inte på täcken åt varandra, inga flughuvor, inga boots utan det hästen ska ha på sig i hagen sätter ägaren på kvällen innan. De väger inte hö åt varandra utan det får ägaren göra. Har man semester så måste man ersätta sina pass genom att ha fler pass före semestern.

Isisdelen har ungefär samma (utsläpp+morgonfodra, eftermiddagsfodra och insläpp+kvällsfodra och jag har automatisk lunch som riggas av morgonfodraren) men vi tar på/tar av täcken, flughuvor osv. Dessutom kontrollerar vi hästar och staket vid varje fodringspass och fyller på vatten åt varandras hästar. Våra isisar går oftast ute dygnet om på vintern men det är mer jobb på sommaren då de står inne mer - storhästarna har tvärtom. Vi mockar inte heller åt varandra när någon har sin häst inne utan det får ägaren själv göra, likaså väga ordning hö och se till att dunkar med vatten finns vid hagen. Ja, vi har inga slangar till vår hage - för långt bort och på vintern fryser vattnet i slangarna, så vi kör med dunkar istället. Men är vi sjuka, har semester så hjälper vi varandra utan någon sorts pass-ersättning.. Vi, isisfolk, har "fodringspass" 365 dagar om året, storhästarna har passfritt ca 2 månader på sommaren - då de får sköta sina hästar helt själva.

Hö och sådant köper vi alla personligen av stallet per månad, vi skriver upp hur många kilon vi tar och så betalas det i efterskott, vilket är otroligt skönt. Strömaterial köper vi in själva på det sätt vi anser är lättast (jag köper t ex 1-2 spånbalar från granngården när jag behöver). Vi har privata grepar men sopborstar, vattenslangar, toapapper etc  köps in från handkassan

Det som skiljer oss åt är antalet fodringspass. Isisdelen består bara av 2 ägare så vi delar på alla pass vilket brukar då bli 7 pass per vecka per person (eftermiddagen tar jag nästan automatiskt så den räknas inte in i schemat).. Storhästarnas pass beror på hur många de är, är det fullt stall så blir det ca 1-2 pass per vecka men i nuläget har de ca 3-4 pass per vecka.. Det roligaste är att storhästarna "småklagar" på att de har för många pass per vecka per person, då brukar vi svara med att vi har 365 pass per år/person - och sedan frågar vi  storhästarna igen: "hur många pass sa du att du hade per år?" Då brukar de bli tysta..

Alla stall har sina olika rutiner och jag tycker inte att någon rutin är dålig utan man gör som man tycker passar bäst i sitt stall.. Men det hindrar inte att jag är nyfiken och kanske kan hitta något från er som berättar som gör livet lättare för oss hästfolk..

1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera