torsdag 7 april 2016

Brana på morgonen

Igår var det en ganska seg Brana jag hämtade på kliniken, samma mängd bilar utanför och inga människor syntes till. Men jag gick omkring där och helt plötsligt dök veterinär Flemming upp,  en trevlig kille, och han berättade om vad han hade gjort, hur jag ska hantera henne, hennes skada, vad jag ska ge henne och all information jag behöver.
Tänkte bara ge lite bakgrund inför operation och efter först.

 • Kom till klinik dagen före operation. Installera i box och lämna hästen.
 • Hon fick halva givan hö av personalen där på kvällen. Sedan inge mera mat alls.
 • Hon opererades, fick lugnande och sövande medel. Ringbandsoperation innebär att de går in med titthål (oftast) och rensar upp skadan, öppnar upp ringbandet en smula så att allt bakom ringbandet får mer utrymme och sedan stänger såren
 • Hon fick hämtas samma dag, på kvällen.

Hon var låg när jag kom till djursjukhuset. Väldigt misstänksam mot mig och verkade inte ha bajsat, kissat eller druckit något. Hon fick äta hö enligt veterinären, så det var det första jag serverade i transporten men hon var inte intresserad. 


När vi kom hem var det en mycket glad Kjartan som mötte henne i stallet och sedan började hennes glädje återkomma. Hon mumsade på av hö i boxen och drack massvis med vatten, hon tömde 2 hinkar rätt snabbt. Kissade 2 gånger men bajsade inte. Efter några timmar till började det nog smärta i benet för hon stod och vevade med det i luften en hel del och kunde inte hitta en skön position att stå. Inget bajs ännu.. 

Så jag och Ida satt i stallet, medan alla andra hade åkt hem - för att invänta så att Brana inte fick kolik på köpet. Brana hon åt och drack och verkade rätt nöjd med situationen. Jag kan säga att jag var rejält trött...

Branas mage lät och kurrade och till slut så kom det en liten bajshög. Helt ok och vid 22-tiden åkte jag hem. Efter att då ha varit uppe sedan 04:30 ungefär. 

Nu har vi en läkningsprocess att göra:
 • 10 dagar strikt boxvila. Jag ska linda om benet vid behov (efter ca 5dgr då ganska hård lindning) och ta bort stygnen efter 10 dagar.  Hon ska gärna få betfor för att inte bli hård i magen.
 • Sedan är det 5 veckors långsam rehab med strikt boxvila och skritt eller 5x5 meter hage och skritt och då gärna uppdelat på 2 gånger/dag.
  • 1:a veckan. 5 minuter skritt
  • 2:a veckan 10 minuter skritt
  • 3:e veckan 20 minuter skritt
  • 4:e veckan 30 minuter skritt
  • 5:e veckan 40 minuter skritt
Därefter ska vi tillbaka till klinik för kontroll men då åker jag till min egna veterinär, som också är helt underbar. Jag har mailkonversation med henne av och till och hon erbjuder lugnande till Brana, då hon är lite för aktiv.

Imorse hade Brana bajsat flera gånger i boxen och ville gärna komma ut. Men hon var inte så sugen på att äta hö, tror hon hade lite smärta i benet. Hon försökte stegra i boxen (gahhh!) men lugnade ner sig så fort jag sa till henne. Kjartan var också rätt missnöjd med att få stå kvar i boxen men han är numera sällskapsherre åt henne så han får gå ut ikväll. Han fick lite strålucern och sen var han nöjd. 
Jag mockade och klappade om dem och sedan blev det till att åka och jobba på dagjobbet.. 


1 kommentar: