tisdag 24 augusti 2021

Mysigt litet stall

 Alltså det är ett litet mysigt stall vi har. Jag har alltid gillat denna lilla del vi har men allt pysslande vi alla inackorderingar har fixat med under åren gör det ännu mysigare. Nu har jag och min stallkompis pysslat lite mer eftersom det kommer bli fullt i vår stalldel. 

Mitt motto har alltid varit: Mysigt, Lättarbetat, Säkert och Välkomnande.

Mysfaktorn kommer från oss själva. Vi ska ha roligt i stallet. Vi alla ska vara goda vänner som kan prata om allt mellan himmel och jord samt känna en längtan till stallet.  Det är hemskt med stall där allt är för kliniskt eller för rörigt. Hästarna ska också känna sig hemma i stall och det märks fort om de gillar ett stall eller inte. De sover, äter och är lugna, då tycker även de att stallet är mysigt.

Lättarbetat. Det ska vara enkelt att jobba i stall. Inga överkomplicerade rutiner eller svåra passtider som är omöjliga att hålla. Vi är där för våra hästar och de ska må bra men inte på bekostnad av att vi sliter ihjäl oss. Foderautomater är en stor fördel för oss och att ha grovfoder, våg osv nära hagen är också en stor fördel. Vatten kånkar man med ofta och jag har funderat på det här med slangar. Vi hade slangar något år men jag tycker det är jobbigt då man måste koppla ihop slangarna överallt pga trafiken som kör sönder kopplingar och/eller slangar. Nästa år blir det längre slangar som kan ligga där man inte behöver koppla ihop slangarna samt större baljor så man inte behöver fylla på varje dag. Funderar även på slang i stallet så man inte behöver kånka på vattenhinkar varje dag.

Säkert. Man kan tycka det låter tråkigt eller lite för överdrivet men jag vill att stall och hagar ska vara säkra. Vi ska inte skada oss i stallet eller när vi leder hästar till hage eller rider och hästarna ska inte skada sig i boxen eller på väg ner eller i hagen. Det ska vara säkert utan att bli överdrivet. Hagarna ska ha bra ström, vara korrekt kopplade och om så behövs, kanaler mellan hagarna så hästarna inte stampar med framben och på så sätt får framhoven i tråden. Det är även enklare saker som att när vi tömmer gödsel på gödselstacken så ska vi inte halka, eller att om en häst kommer lös i stallet ska den inte skada sig på något material som ligger framme och skräpar.  Vi själva ska också känna oss säkra och trygga med att ingen av oss känner oss mobbade eller åsidosatta. Vi alla, inkl hästar, ska känna oss säkra.

Välkomnande. Det finns inget tråkigare än att känna sig ovälkommen, tredje hjulet, motvalsen. Stall och alla vid stallet ska vara välkomnande, möta alla med ett leende och ett "hej". Man behöver inte alltid vara på sitt bästa humör men det ska inte gå ut över någon annan. Ett litet "hej" och sen kan man vara tyst om man så vill. Man ska även känna att alla förslag som man kommer på är välkomna förslag, även om de inte alltid kan användas men det ska vara öppet för alla.

Så vill jag att ett stall ska kännas och så känner jag i "mitt" stall.

Tycker den här bilden säger så mycket. En väldigt härlig person tillsammans med Teo

1 kommentar: