lördag 22 maj 2021

Ridschema

 Jag och stallkompis har knåpat ihop ett ridschema så att vi inte slarvar med vår träning. Måndag, Onsdag, Fredag, Söndag rider vi ut och tränar tempo/kondis. Alltså det är grusvägar i kort energisk tölt, eller massa galopp med ökat tempo och jag kan lova att det är ett hejdundrande tempo!! Eller så rider vi ökat tempo tölt för mig medan min stallkompis brakar iväg i flygande pass. Allt för tempo och pulshöjande ridning, både för hästarna och för oss. 

En av uterittsdagarna väljer vi att lägga in en vilodag om vi känner för det. 

Tisdag, Torsdag, Lördag rider vi på volten och växlar lite med "passrakan" (alltså en grusväg precis bredvid ridvolten). Vi tränar kort tempo, bärighet, smidighet, lydnad, tempoväxlingar och massa finlir. 

Det är typ 40-50 minuters ridning oavsett var vi rider där hästarna blir svettiga och likaså vi själva. Riktigt bra schema. Teo blir bara starkare och starkare och jag riktigt känner att takten, steglängd och viljan blir bättre. 

Jag ska filma en dag och visa.. 

Nu har mina pojkar börjat sova ute ibland, det beror lite på vädret och deras humör. Jag har blivit tvungen att minska hagen då hagen ger för mycket gräs mot vad de behöver, så de får helt enkelt nöja sig med den yta de får. Teo får knappt något hösilage men Solfari får lite stöd då han växer.  

Stallkompisens häst sover inne då hästen har EMS och kräver ganska strikt foderhållning. Så inget gräs, bara hösilage med lågt socker och stärkelseinnehåll samt regelbundna fodertider osv. Jag har insett hur jobbigt det är med en häst som har en permanent sjukdom när det gäller foder. Hästar älskar gräs men ack så skadligt/farligt det kan vara.. 

Vi har haft några personer som har kollat på boxplatserna men än så länge har ingen nappat. Jag vet inte riktigt varför de inte är intresserade, det kan vara pga att man har hästarna inne på box eller att hagen inte är en växelhage eller nåt. Jag vet faktiskt inte för jag får ingen förklaring, det är bara tystnad. 

Jag har dock stått i stallet i 7år och trivs riktigt bra! Men det beror väl som alltid på vad man söker, hur mycket man har att göra utanför hästlivet, vad hästen behöver just nu, vad man själv behöver för stunden, vilken ekonomi man har osv. Jag älskar ju att gå och fixa i stallet, sitta och titta på hästarna i hagen, gå och skrota i stallet, lyssna på hästarna tuggande men jag å andra sidan har ingen familj, ingen partner och inga måsten. Så det är lite skillnad på hur man lever och vad man gör.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar