torsdag 21 januari 2021

Voltarbete & repetition

 Igår red jag på volten. Jag har ridit ut väldigt mycket och känner att i denna snömodd så börjar Teo tappa takten för han rollar, blir stel i sidorna osv. Jag dessutom har börjat slarva med säte, händer och drivning. Så det får bli lite skärpning!

Därför ville jag rida på volten igår för att träna och repetera. 

Jag rider med mantrat: 

  • Sitt i sadeln (för jag har fått order i somras att jag sitter lite framåtlutad)
  • Fram med benen (för att jag har fått order i somras att mina fötter är nästan i ljumsken på hästen)
  • Händerna på varsin sida om mankammen (för att jag gärna för över handen för att hjälpa hästen)
  • Dra inte händerna bakåt (hästen ska fram och ner, inte bak och upp..)
  • Energi på inre bak (för att Teo är lite seg på att vinkla och föra under bakbenen)
Det är viktigt att förstå varför instruktörer säger som de säger och om man inte förstår måste man våga fråga. Det är en instruktörs jobb att förklara och förbättra ett ekipage ridning och om ett ekipage inte förstår varför man rider eller blir instruerad på ett visst sätt så är det instruktörens ansvar att förklara. Gör inte instruktören detta eller kan svara på frågorna från eleven, så är det inte en bra instruktör. 

Jag brukar, när jag rider för instruktör och inte förstår något, stanna och fråga; "Vad är syftet? Vad är målet med detta? Vad är det du vill att vi ska uppnå?"  För ibland kan instruktören se vad som kommer att ske men om jag inte förstår detta kanske jag motverkar det som instruktören vill se. Därför frågar jag och får jag ett bra svar som jag förstår, så rider jag oftast mot målet. 
Mina instruktörer kan (säkert) bli lite frustrerade över att jag stannar upp och frågar - mitt i arbetet - men om jag inte förstår kan jag inte göra något. Jag vill ha saker förklarade! De förklarar väldigt utförligt så jag är nöjd. Men det är klart, de vill säkert att jag pratar/frågar när jag rider men då kan jag inte fokusera på hästen, därför stannar jag, pratar och rider efteråt. 

Så de blev volt igår. Vi övade volter, få med inre bakben och så var det detta med mina händer!! Jag har dille på att föra händerna bakåt och över mankammen vilket inte alls är ok. RID med benen för bövelen!! Efter många påminnelser i huvudet "lägg handen på varsin sida om halsen, rör inte hals med tygeln och använd skänkeln", så satt det och Teo gick såå mycket bättre. Tänk att det ska krävas så väldans mycket repetition :-)

Idag tänker jag fortsätta på samma linje och träna på volten.
En liten bild från tävlingskursen i höstas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar