lördag 18 januari 2020

Ingen nosgrimma

Jag ska försöka mig på en sak här och det är att rida UTAN nosgrimma för alltid..

Historia: Såvitt jag vet så använde man nosgrimma förr i tiden som ett bettlöst träns eftersom man ville bara komma från punkt A till punkt B. Senare blev styrningen lite viktigare och då kom bettet. Eftersom man fortfarande bara ville komma fram fort så blev nosgrimman onödig men senare så blev styrning rätt viktigt och då hästar i hetsigt läge kan vara en smula svåra att styra och med gapande munnan (pga lite hård kontroll) försvårade kontrollen så tillkom nosgrimman.. Rätta mig gärna om jag har fel..

Numera har man mestadels nosgrimma för att hålla hästens mun stängd för att grundproblemet, kommunikation, inte fungerar och då löser man det genom snabbkorrigering = nosgrimma.. Tyvärr är nosgrimmor numera väldigt hårt spända vilket leder i grund och botten till djurplågeri.  Hårt nosgrimma, trasiga munnar, förstörda nosryggar.

Inom hästsporten har olika regler tillkommit och tagits bort och numera har vi inom islandshästvärlden en regel som säger att: Nosgrimman ska passa hästen och inte skada hästen.. Domarguiden säger dock: att nosgrimman ska vara lös nog att pek- och långfingrets andra led ska få plats mellan nosgrimman och hästen nosrygg. Utrymmet mellan nogrimma och nosrygg får ej vara mindre än 1,5cm. Det har t om tagits fram ett instrument för att mäta detta.

Jag erkänner att jag har använder nosgrimmor alla olika varianter och visst, jag har garanterat haft de för hårt spända. Men nu, har jag blivit klokare och inser att kommunikationen mellan mig och min häst är viktigare än att "dra in" hästens huvud och tvinga hästen till att lyda.

Brana fungerade aldrig på bett utan jag red på hackamore. Det fungerade utmärkt! Teo har jag haft lite olika kommunikationsproblem med då jag har önskat att gå fortare fram än hans fysik orkade med. Nu får det vara nog!! Jag måste backa bandet, acceptera läget och förstå att det är jag som brister, inte Teo..
Jag fullkomligt älskar att rida på hackamore och kommer verkligen försöka att rida på detta på Teo. Om jag behöver lite mer assistans så kan det bli bett men utan nosgrimma.. Varför ska jag ha det? Vår träning fungerar lika bra utan nosgrimma numera. Under förra året började vi liksom om med träningen och fokuserade mer på undertramp och belöning (inte bestraffning).

Kan western-ryttare, akademisk ridkonst och andra rida utan nosgrimma så kan jag!! Så nu ska jag börja med det på allvar - under år 2020 aldrig mer nosgrimma!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar