måndag 19 februari 2018

Ytterhjälper


Det jag har noterat på de få lektioner jag håller är att väldigt många rider på inre tygeln och den yttre tygeln glappar. Många tror att genom att dra i inre tygeln så svänger hästen, blir mjukare i halsen eller få bättre form. Men faktum är att det är tvärtom!

När man mestadels rider med inre handen så låser/kortar man inre bak, man låter ytterbogen få fritt spelrum att svänga ut och det enda som händer med halsen är att hästen försöker komma undan bett-trycket genom att kröka på nacken - utan att få med sig bakdelen.

Tänk er en sån där plastlinjal.. När man böjer plastlinjalen - varifrån trycker du för att få till böjningen? På insidan..? eller på utsidan??  Prova om du inte kan se det framför dig.
Men det korrekt är förstås att du har ett högre tryck på utsidan, i båda ändarna. Alltså kan man dra några slutsatser av det här när man rider?  Ja det kan man.

Du styr, formar, rider hästen genom den yttre sidan. Stödet, vart hästen ska gå och formen sköts via den yttre skänkeln och den yttre tygeln. Inre tygeln är bara där som en lättare förstärkning av vad som önskas av hästen. Ju mer du drar i inre tygeln - desto mer protesterar hästen och till slut är man inne i en ond cirkel där du drar i hästens mun på inre sidan, hästen drar emot för det gör ont och den förstår inte vad den ska göra och du får ont i armen (och i värsta fall, blir förbannad och drar ännu mer). Naturligtvis ska sätet och skänklarna vara det första man jobbar med men även handen behöver assistera lite.

Det finns faktiskt ett videoklipp på mig och Brana när vi visade detta med att rida på inre hand, det var en Peter-klinik. Ljudet är nog dåligt (ni hör nog mestadels Ida pipa) men ni ser nog vad jag menar. Åhh, fina Brana - saknar dig ännu..Så det jag vill att ni provar när ni har läst det här: Åk hem, ta och rid er häst utåtställda på en volt. Rid så några varv och sedan försiktigt ta i inre tygeln och känn när ni får kontakt. Se till att yttre tygeln fortfarande har den största kontakten och känn hur lätt hästen är i inre tygeln.. När ni kan rida på volt UTAN inner tygel - då har ni kommit långt. Glöm inte sätet och skänklarna dock!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar