tisdag 28 oktober 2014

Maskar, mocka hage

Jag tycker alltid sådant här är såå fascinerande. Hästägare kan pluttenutta med sina hästar, köpa dyra överflådiga täcken, proppa dem fulla med det ena efter det andra specialfodret, köpa vojlockar, överösa hästen med blingbling osv men när det kommer till sådant som faktiskt är lite mer nyttigt då blir det jobbigt och besvärligt.

Som t ex det här med maskar i hästens kropp. Maskar har alla hästar mer eller mindre men man kan faktiskt minimera maskantalet genom att mocka hagen!! Inte alls något roligt men extremt bra för hästens välmående. Ge hästen en ren hage, bra hö, friskt rent vatten och en torr plats i hagen med tak över huvudet så behöver hästen faktiskt inte så mycket mera. Box och inomhusmiljö är sådant som kan göra hästen sjuk..  Nåja, åter till maskarna.

Det finns dammsugare man kan köpa in men de kostar en del, ca 15 000kr men har man rejäla hagar så är det nog en god investering.  Men det är faktiskt en del ställen som hyr ut sina dammsugare, en del ställen hyr ut såna här dammsugare för 800kr per dag inkl inklusive bensin, utkörning och instruktioner om hur den fungerar! Det är inte illa det.. 

Varför ska man mocka hagen då??  Är det inte naturligt att hästen bajsar och gödslar marken? Jo visst är det naturligt att hästen gödslar marken men då är det meningen att hästen ska vandra många kilometrar/mil per dag och på så sätt lämna detta nedbajsade bete för att hitta nytt fräscht bete. I vår tid har vi staket och stängslar in hästen så att den måste äta på samma plats hela tiden och på så sätt äts även maskäggen.  Hästen är hungrig hela tiden, de äter ca 14-18h/dygn och finns det inget annat att beta än de områden där hästarna har bajsat så kommer den äta där också, och på så sätt få i sig mera maskar.
På ett år, om betet får vila helt och hållet från hästar, kan betet bli parasitfritt. Men då ska man helst putsa betet på hösten och gärna ta bort bajshögarna.

Om man ska mocka hagen ska det göras minst 2 gånger per vecka..  Tänk er själva att om en häst äter 14-18h per dygn så måste en hel del komma ut också i form av bajs. Ni vet hur mycket ni får mocka i boxen om hästen står inne en natt och så lägg på en dag på det också..  För mina hästar lär det bli runt 1 skottkärra per häst per dag. Dessutom är det fräschare med en ren hage än en hage full med bajs, lera.. Så vi (Nilla & Jag) ska försöka oss på att hålla vår hage så ren som möjligt nu under vintern.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar