fredag 22 augusti 2014

Ridit

Idag tog vi in våra pållar och sedan så kollade vi Svipa som inte verkade må så bra.. Hon såg sned ut, väldigt svullet juver och lågmäld.. Ur ena spenen kom en gulaktig vätska.. Det blev till att ringa veterinär som skulle komma efter några timmar. Under tiden passade jag då på att rida både Brana och Kjartan..

Brana börjar se och behandlas som en storhäst.. Kyldamasker i boxen, när jag rider ut så får hon på sig RÖDA senskydd och väl tillbaka så blir det kyllera.. Jösses, jag är värre nu med skydd än när jag hade stora hästar. MEN, ut red jag i skritt. Brana var heeet och ville verkligen INTE skritta men det blev en massa halvhalter och förklaring att man ska skritta. Jag red ut med två storhästar men det var något Brana verkligen inte ville göra, hon ville vara hos Svipa. Så seg häst från stallet men hetsig på att vända och började visa tendenser till att stegra. Jag vände före de stora hästarna och då var det måånga gångarter som Brana ville visa.. Galopp, matte?? NÄhä.. Tölt då, matte? Nehej inte det heller.. Bocka då? Nääähää.. Stegra lite då?? Nope.. Oki då, mycket snabb skritt?? Jamen det fick hon göra så då höll vi oss till den gångarten i ca 1 minut innan alla frågor dök upp igen och repetition igen av alla svar och så höll vi på så hela vägen hem.
Kjartan fick en svängom på ridvolten i tölt, trav på åttavolter. Duktig kille men han ville också helst vara kvar i stallet.. Kan det vara så att de känner att Svipa inte mår bra och de ville vara nära henne??

Veterinär dök upp och mycket riktigt, Svipa har juverinflammation. Ovanligt på hästar sa veterinären men hon hade behandlat en före den här sommaren. Anledningen till att ston får juverinflammation, berättade veterinären, var att spenen är vidöppen under sommaren (kanalen in) och då kan alla elaka bakterier gro till sig där inne.. Mycket intressant och väldigt informativ veterinär. Vi såg väldigt tydligt vid proverna att hon hade något skräp i tutten så hon fick metacam och penicillin och vila i 5 dagar. Sen är hon bra igen..
Veterinär rådde oss också att mjölka ur Svipa medan hon var svullen, för att minska på trycket men inte mjölka för mycket för då kan man starta mjölkproduktion och absolut inte mjölka på backen utan samla ihop i en mugg.. Att hälla ut bakterier rakt in i boxen eller i hagen och "bjuda" andra ston på denna bakterie är väl dumt va???

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar