måndag 17 juli 2023

Foderstats-uträkning

Det här året har vi fått analys tidigt. Relativt ok analys faktiskt. Jag brukar roa mig med att räkna ut vad hästarna behöver, har en liten excelfil som jag använder och det ser riktigt bra ut.

Bilden här nedan visar Teo, vikt ca 340kg. Tränar 6dgr i veckan ca 30min tölt, galopp, står på box vintertid. TS-halt på hösilaget är 80% (nästan hö)..  Övre tabellen visar vad han behöver enligt SLU:s alla tabeller. 

Nedanför är det han får.. eller kommer få denna vinter. Tyvärr har gården inte analyserat kalcium/fosfor eller så men det gör inget, han får nog lite mineraler så är han ok, den brukar jag inte nojja över. 

Sockermängden för Teo ligger på 11% och för fånghästar hade det varit lite för mycket men träningshästar klarar runt 15% och riktiga elithästar klarar en sockerhalt på 25%.

Jag kommer trycka i honom havre, elitprotein, betfor och olja - men det är för att jag tränar mycket under höst/vinter samt jag vill ha en energibomb att sitta på. Men generellt så klarar han sig på bara 7kg hösilage.  Och nej, jag brukar inte stöka med analyser för att hamna så nära 0 som möjligt, jag är rätt nöjd med den mängd här nedanför. Det ser ok ut. Noterar jag att Teo går ner, ökar jag på och går han upp, så minskar jag. Glänser päls, känns han pigg och fräsch efter träning = bra foderstat.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar