måndag 22 mars 2021

Spånpellets VS Kutterspån

 Okey, nu har jag haft spånpellets ett bra tag. Jag vet att jag skrev om detta tidigare men det är värt att öppna upp lite då man kan omvärdera allt lite. Anledningen till att jag bytte från kutterspån till spånpellets var att Solfari bökade runt så mycket i boxen så det tog mig ungefär 30min att mocka en box. Jag har statistik från 2018 med kutterspån och statistik med spånpellets från och med vintern 2020, så jag vet och gissar inte bara. 

Jag har alltid mockat bort kisset i boxarna, likaså bajset (förstås). Ibland på vintrarna har jag låtit kisset vara kvar på vardagarna för att sedan mocka bort allt på helgen - lite beroende på hur fruset det har varit och hur mycket kiss det har varit. Med spånpellets har jag noterat att det är bäst att mocka bort kisset varje dag för annars blir det en hård platta som är väldigt svår att få bort.

1 pall spånpellets med fri frakt (nåja det inkluderas säkert i priset) har hitintills kostat per pall ca 2420kr. Det är 52st 16-kg säckar på en pall. Vilket innebär att en säck kostar ca 46kr. Jag har köpt mina pallar från Stora Enso. Om man köper pall på Byggmax så måste man hämta själv men där kostar en säck 42kr om man köper en hel pall. En vinst på då ca 260kr/pall. Men då har jag inte räknat in arbetet med att hämta själv samt bensin. 

Det kommer gå åt 52 säckar (inklusive start på 10 säckar) per häst från ungefär september till maj. Ca 9 månaders användning, det är en åtgång på ca 1 säck per vecka. Jag vill inte räkna med starten eftersom det säger inte så mycket då. 52 säckar - 10säckar i starten = 42 säckar / 9 månader = 4,6 säckar per månad. Så 46kr * 4 säckar per månad = 184kr per månad.. 

Med kutterspån (från Börjes) gick det åt ca 1 bal i veckan, startade med ca 8 balar per box, vilket innebär att det faktiskt blev lite dyrare (även här räknar jag bort starten);  1278kr per pall. 18 balar per pall. 71kr per bal. 71kr x4st = 284kr per månad.  Plus det faktum att jag då åkte och hämtade själv, hanteringstid/kostnad och bensin. 

Så det är minst 100kr billigare med spånpellets för mig per månad!? Konstigt då folk alltid säger att spånpellets är alltid dyrast.. "Vinst": 100kr * 9 månader= 900kr. Plus det faktum att jag har två hästar så det är 1800kr per år, minst.

 Fördelar med spånpellets:

  1. Billigare (för mig bör poängteras, kanske beror på min mockning)
  2. Lättare att förvara 52säckar spånpellets ute än kutterspån
  3. Hanteringen av säckarna och plasten är lättare med spånpellets.
  4. Jag behöver inte hämta själv
  5. Blir inte så mycket svinn, gödselstacken blir mindre
Nackdelar med spånpellets:
  1. Att svälla spånpellets med kallvatten funkar inte på vintern. Dock utmärkt på sommaren.
  2. Bädden fryser på vintern när det är kallt i stallet. Blir liksom en kall säng för hästen.
  3. Om man inte mockar rätt, alltså tar bort kisset, så blir det en stenhård platta.
  4. Spånet tränger in överallt. Under pälsen, på golvet, i kläderna. 
  5. Jag måste köpa minst 2 pallar direkt (om jag köper själv) vilket innebär en direkt kostnad på 4840kr.
Kommer jag fortsätta med spånpellets? Japp, givet. När jag ser vinstmarginalen på en 1 hel stallhyra plus nästan en hel hösilagebal så vinner spånpellets lätt. Plus det faktum att det är lättare/går snabbare att mocka (efter man har hajat hur man mockar, i början var det inte lätt).. Så jajamän - jag kommer fortsätta med spånpellets så länge jag tjänar på det. Älskar dock kutterspån för att bädden ser så mjuk och härlig ut..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar