onsdag 3 mars 2021

Solfaris arbetsstart

 Några gånger har jag longerat Solfari och det har fungerat förvånansvärt bra! Han lyssnar på mig när jag smackar och när jag ber honom stanna. Men eftersom han går själv i hagen nu, pga att Teo och han slåss, så blir han rätt uttråkad i hagen. Ingen stimulans överhuvudtaget utan han står där, glor på Svipa och gnäggar ibland. 

Så, igår fick han aktiveras lite. Jag red först Teo ut på grusvägen, en mysrunda eftersom han har vilat några dagar pga svullet framben. Men sedan ut med Solfari.

1. Lära sig att invänta matte från boxen utan att skrika och springa fram mot alla boxar i storhäststallet. Tog ca 30sek.  Jag stannade, inväntade stillhet och sedan gick jag och han följde.

2. Lära sig promenera ner ensam utan att jaga upp sig. Tog en liten stund men max 3 min. Flera gånger på vägen till paddocken så stannade vi, inväntade stillhet och sedan gick jag och han följde.

3. Longering. Han ökade tempo när jag smackade, minskade tempo när jag bad honom lugna ner sig och stannade när jag bad om det. 

4. Stå still.. Backa.. Flytta bakdel till höger och till vänster. Så fort han gjorde som jag ville avslutade jag, berömde, gick tillbaka till neutralläge och stod still en stund. 

5. Promenad upp till stallet. Då var han faktiskt rätt trött, mental träning är alltid jobbigt. Så det gick hur smidigt som helst och sen var vi klara. 

Duktig duktig häst :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar