måndag 31 augusti 2015

Dessa hund"bil"-ägare

Jag kommer aldrig förstå.. Jag kommer faktiskt aldrig förstå.. Jag ser liksom inte någon mening i att förstå folk som lämnar sina hundar i bilarna när de går och handlar.

Hur kan man lämna en hårig liten sak i en plåtburk som alstrar värme på kort tid, oavsett solsken eller halvmolnigt? En hund är inte som en människa.. Vi kan ta av oss, svettas genom huden och vi klarar av mer värme än en hund som har päls. Hunden kan dessutom inte svettas utan flämtar för att sänka sin kroppstemperatur. Men det här vet alla. Man kan inte komma och säga som hundägare att man inte har förstått att en hund bara kan "svettas" genom att flämta.

Det står t om i Jordbruksverkets regler:
 Men ändå ser jag det, gång på gång.. Folk som lämnar sina hundar i bilen med fönstret liiite nedvevat - för gud förbjude om någon kommer in i bilen.. Och ni ska kalla er djurälskare? Vettiga människor med kunskap om djur.. ?! Näee.. djurplågare kallar jag er. 

Jag förstår dock att man inte vill placerar sin hund utanför affären i koppel, för en hund är lätt att stjäla och väldigt värdefull för ägaren. Ofta har affärerna också hundplacerings-öglorna i fullt solskensläge, på sämsta möjliga platsen, vilket inte heller är roligt. 

MEN LÄMNA INTE HUNDEN I BILEN! Inte ens i skugga funkar det på sommaren. När det är under 15 grader och molnigt - då kanske man kan lämna hunden max 15 minuter men inte över 15 grader. Bilen fungerar som en ugn och vem vill baka sin hund i bilen?? 
Jag har sett en hund dö i en bil (på film) och jag kan lova er, det var ingen vacker bild.. 

Här är polisens rekommendation om du ser en hund (eller barn) lida i bilen.. Jag kan tillägga att man ofta har mobil så filma/fota också

Polisens sex punkter:
1. Känn efter om bildörren är öppen
2. Kontakta polisen (112 om du anser att det är akut, annars 114 14)
3. Notera registreringsnummer
4. Notera klockslag och tidpunkter
5. Notera hur ventilation och lufttillförsel tillgodoses
6. I nödfall krossa rutan

Har rätt att enligt lag krossa bilrutan

Du har rätt att enligt nödbestämmelsen i 24 kap 4 § Brottsbalken krossa rutan. Med nöd innebär att djuret eller personens hälsa, egendom eller liv är i fara. Den som krossat rutan måste därefter vara beredd på att identifiera sig för polis och bilägare.
Men polisen uppmanar människor att först, vid akuta lägen ringa larmnumret 112, annars 114 14 och sedan krossa rutan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar