onsdag 22 maj 2024

Bete, det förbannade gräset

 Vi har i nuläget 13 hästar i stallet varav 2 går i en s.k fånghage, resterande skyfflas runt i övriga hagar nu under sommaren. 

Jag tror jag kan säga att 11 hästar går mellan nästan normal, lätt övergödd, mer övergödd till feta. Det är extremt svårt att hålla islandshästar i lagom mått när det finns gräs ute. Det finns i nuläget inte en enda av hästarna som är tunna, magra men någon/några (typ 4st) är närmare normal men snuddar på gränsen lätt övergödd. Jag försöker frenetiskt hitta vägar att hålla hästarna i rätt hull men det är inte lätt när betet är så extremt "bra" i våra hagar. Teo går i en liten hage med gräs tillsammans med en kompis. De får gå där tills betet är totalt borta och de nästan bara tuggar rötter - de får inget annat. De är ändå lite lätt runda, trots det extremt magra betet. Islandshästar är galet lättgödda. 

Jag tror att vi människor har under tidens gång omprogrammerats att hästar är normala när de egentligen är övergödda, på gränsen till feta. Jag kan nog lätt säga att de flesta hästarna nuförtiden ser ut som nummer 6-8.

Man ska sannerligen ta sig tid att läsa HästSveriges skala som visar klar och tydligt hur en normal häst bör se ut. Klart och tydligt bör hästen ligga på skala 4-6 men allra helst mellan 4-5..


Hullbedömningsskala – ram att utgå ifrån:

  1. 1. Extremt utmärglad
    Ryggkotor, revben, svansrot och höftben kraftigt utstickande, skelettstrukturen kring manke, bogblad och hals klart synliga samt inget fettlager.
    2. Mycket mager
    Ryggkotor, revben, svansrot och höftben utstickande, skelettstrukturen kring manke, skuldror och hals svagt synliga.
    3. Mager
    Revben och ryggrad synliga, svansroten utstickande men individuella ryggkotor är inte synliga, höftknölen rundad men klart synlig, bäckenbenet inte skönjbart, manke, skuldror och hals markerade.
    4. Slank
    Lätt åsformad rygg, revbenen svagt skönjbara, lite fett runt svansroten, bäckenbenet inte skönjbart, manke, skuldror och hals inte tunna.
    5. Måttlig
    Jämn längs ryggen, revbenen inte synliga men lätta att känna, fettet runt svansroten börjar kännas ”svampigt”, skuldror och hals övergår mjukt till kroppen.
    6. Måttligt fet
    Kan ha en liten ränna längs ryggen, svampigt fett över revbenen, mjukt fett runt svansen, börjar tydligt ansätta fett längs manken, bakom skulderbladen och längs halsen.
    7. Fet
    Kan ha en ränna längs ryggen, går att känna individuella revben men också fett mellan dem, mjukt fett runt svansroten, fettansättning runt manke, skuldror och längs halsen.
    8. Mycket fet
    Ränna längs ryggen, svårt att känna revbenen, väldigt mjukt fett runt svansroten, tjockt fettlager runt manke, skuldror, ”förtjockad” hals, fettansättning på insidan av benen.
    9. Extremt fet
    Tydlig ränna längs ryggen, varierande tjockt fettlager över revbenen, ”bulligt” fettlager runt svansrot, manke, skuldror och längs halsen. Insidan av bakbenen kan ”skava”.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar