måndag 26 september 2022

Tjockpälsade hästar

 Jag vet inte om andra har såna här problem men mina hästar blir extremt tjockpälsade. 

Teo har alltid varit väl pälsad och kokhet vilket gör att han blir för varm när jag rider så oftast har jag rakat honom. Detta gör jag dels för att han får stövknölar på hela rumpan samt att han inte torkar tillräckligt fort efter ridning, i boxen dvs. För han står på box vintertid och då kan man inte ha en sjöblöt häst morgonen efter, det är inte hälsosamt för hästen.  

Solfari, som är en riktig liten frysskit, får också väldigt tjock päls, antagligen för att jag har islandshästar :-) men det skapar lite bekymmer.  Även han får såna här s.k stövknölar över hela kroppen.

Nej, de får inte proteinhögt foder och ja, jag har provat att låta dem gå utan täcken men det blir ändock en massa knölar på kroppen. Det är liknande regnskållor fast utan infektion och hårbortfall. När man skrapar bort knölen så ser man att det är massa stöv och när jag borstar så noterar jag att det är en massa skräp som dyker upp under pälsen - oavsett hur mycket jag borstar. 

Varken Kjartan eller Brana hade såna här bekymmer och de har också stått i detta stall med samma hantering så det kan inte vara stallet eller mitt fel. 

Så nu blir det en helrakning av båda! Jag måste få bukt med problemet för jag tror inte hästarna gillar att ha massa  knölar på kroppen och det underlättar inte att de gillar att klia sig också, vilket i sin tur kan leda till värre bekymmer. De kommer ändå börja stå inne nu eftersom regnmånaderna kommer och de har inget skydd i hagen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar