torsdag 18 februari 2021

Inte mycket liv här inte

 Jag skriver inte så mycket här i bloggen men det har inget att göra med att jag inte gör mycket utan mer att jag inte känner lusten att skriva. Eller att jag vill vara lite mer privat nuförtiden.. ? Inte vet jag.

Rider gör jag, varje dag. Vi har en träning strategi, jag och Teo, och det är att bli starkare, mer konditionsmässigt bättre, få mer aktion, mer vilja. 

Jag har alltid gett hästar råa ingredienser, alltså mycket grovfoder, havre, betfor, strålucern, lite vetekli och för de äldre kornkross. Jag gillar råvaror, de som inte är blandade med så mycket annat eftersom jag själv känner att det då kommer in massa special som hästarna inte behöver. Det är stärkelse, sötningsmedel och annat "tjafs". Dessutom tenderar priset att gå upp när man börjar köpa specialfoder och det är något jag är allergisk mot. Strålucern köpte jag för att Kjartan (ålder 30) inte åt tillräckligt grovfoder, så jag behövde toppa med något riktigt gott men som ändå var stråfoder. 

Teo har ätit havre och betfor för att jag vill ha "kicken" när jag rider eftersom jag kräver rätt mycket men han har tyvärr fått foderknölar av detta. Bad då en expert att ge mig en foderanalys samt fodertips vilket personen i fråga gav mig. Tyvärr så förstod tydligen inte personen (trots att jag flera gånger förklarade att Teo får foderknölar av havre) för i detta, dyra, blandfoder så fanns det förstås havre. Så foderknölarna kom tillbaka. Plus han gick ner i vikt pga att personen ansåg att jag gav för mycket grovfoder. Så det fodret åt vi upp och sedan har jag inte köpt det mer. 

Solfari fick också enligt foderexperten för mycket grovfoder, typ 9kg, och jag drog ner på anmodan av denna analys men gick efter 2 veckor upp igen då Solfari gick ner i vikt för mycket. Det var ingen bra foderanalys-person enligt mig.

Nu äter Teo 8kg hösilage plus typ 0,1kg strålucern (för att det ska vara extra gott att komma in på boxen) och mineraler. Foderknölarna börjar försvinna och även om han inte har den där extra kicken som jag önskar så har han stabilt temperament och ganska bra vilja. Solfari får 9kg hösilage plus mineraler och inget mer än så.

Jag rider i högre tempo nuförtiden (mycket galopp och ökat tempo tölt), mer tryck och kräver mycket mer. Runt 4 dagar i veckan drar jag grusvägen vilket betyder en grusväg i skogen med backar, svängar och på vintern är den fullpackad med snö. Den är 6,8km lång och jag startar träningen typ från dörren vid stallet, vi rider ca 7-9km/h (2,3m/sek), kan tillägga att ett passlöp på 100m ligger en islandshäst på 10m/sek..
På detta kan jag också säga att han leker med Solfari på dagarna i hagen. Mycket lek, mycket hård lek med massa stegringar. 

2 dagar tränar jag "på volt" eller vad man nu kan säga. Det är alltså på plogad yta (rakbana eller volt) med övningar som sidvärtsrörelser, lite volter, mer kontrollerat tempo, mer fokus på lyhördhet - från båda hållen! - och mer fokus på säte, hand, skänklar.

1 dag i veckan vilar vi..

Teo är perfekt i form! Precis så där att man känner revbenen när jag för handen längs med sidan och hela han är välmusklad (enligt mig då). Det jag har noterat också är att han gillar att tävla. Nu menar jag tävla mot någon bredvid sig, då vill han mer, gasar mer, driver på mer. 

Så.. vad ville jag säga med det här?? Jo, att man någon gång i livet bör prova på att INTE ge hästarna en massa kraftfoder utan låta hästen bara äta grovfoder åtminstone 2 månader innan man utesluter den möjligheten. Hästen mår bättre av bara grovfoder och plånboken mår inte så dåligt heller. Ta dig en funderare på anledningen till varför du ger kraftfoder.. Är det för att någon har sagt åt dig (typ foderanalys) eller behöver hästen verkligen detta extra foder?? Hästar är gräsätare och allt i deras kropp från tänder till bajs är gjorda för gräs..  Sedan kan det förstås finnas undantag, kroniska sjukdomar, ålder osv.. men generellt tror jag att vi ger kraftfoder bara för att det finns där.. och alla andra ger ju..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar