tisdag 28 maj 2019

Tävlingen Nattfari

Då har man varit på en tävlingsplats där man aldrig har varit förr.. Nattfari i Tierp. 2 timmar tog det att åka dit, bara E4:an nästan.

En riktigt trevlig tävlingsplats med fin ovalbana - lite tung för Teo dock, sandlikt underlag. De permanenta hagarna såg bra ut och jag hade bokat en hage som jag skulle bygga själv men när jag såg underlaget där man fick bygga (blöt jord på gränsen till tung lera) och pga regnet så valde jag att ha honom i och vid transporten. Säkert super att bygga där mitt i sommaren då det är torrt.

Två riktigt fina toaletter (bajamajor) med både våtservetter, handsprit, gott om toalettpapper. Väldigt bra högtalaranläggning med mycket bra musikval, fin framridningsvolt. Lite tråkigt att behöva gå i leran (en del av en hage) till ingången av ovalbanan men vad ska man göra när det är regnar?? Väldigt rolig speaker som bjöd massvis på sig själv..  Man parkerade mycket nära banorna, vid sidan om så man kunde inte sitta i bilen och titta på tävlingen men det var ändå väldigt nära.

En häst som löste matproblemet i de permanenta hagarna
Det var väldigt kallt på morgonkvisten. Vinterkläderna åkte på
 SÅ! Då tar vi tävlingen för oss två då.  Teo var som alltid cool-lugn när jag inte kom in på tävlingsbanan, han stod och hängde, hummade lite då och då åt de andra hästarna, åt lite och slöade rätt bra. Jag är INTE bortskämd med lugna hästar, så det känns rejält ovant.

Men... när jag sedan skulle in i collectingring började han konstra. Ville INTE gå dit och sedan var det steppdans hela tiden vid collectingring. Väl inne på banan så blev han galen, hingstig och allmänt tokig. Han är en riktig showare har jag lärt mig så att få allas ögon på sig är precis vad han önskar. Han spände upp sig rejält.
 
V2: Korta tölten blev riktigt bra eftersom han var som en fiolsträng och ville bara glänsa. Lite för mycket pepp, så han ville helst dra iväg i galopp. Traven var lite ojämn och jag har lite problem med att han går för djupt i formen men taktfullt och vägvinnande steg.  Skritten var lite för kort och hetsig, åter det där med att han var lite hingstig. Galoppen.. Jag har aldrig fattat fel galopp men den här gången skedde det två gånger. Jag känner ju det direkt så jag bryter av vid första steget men ändå. Fel fattning?!?!! Riktigt irriterande. Galoppen sedan var fin, kanske lite djup form här med men jag har fått order av Peter att dra på rejält vilket jag gjorde. Ökade tölten.. Ja, vi är ju inte där ännu så vi håller något av mellantempo. Teo försökte så gott han kunde med drog upp i galopp mitt i allt så jag fick faktiskt göra halt och starta om. Bättre att ha ökad tölt med god kvalité än hafsslafsigt.  Vi belönades med 5,20 i totalpoängen och en plats i A-finalen..
 
Lunch blev det här också. Älskar stormköket som vi kan använda.
 

T3: Jag skulle ha ridit med en person till men denna person strök sig så då ringde Nattfari upp mig (WOW!) och frågade om jag ville rida ensam eller gå in i gruppen ovanför. Jag valde ovanför, dels för att Teo älskar fler hästar på banan och dels för att minska tiden på tävlingen.
Korta tölten helt ok. Han var som tidigare väldigt PÅ. Tempoväxlingar - ja du.. Jag vet inte vad han pysslade med. Han ville rejsa mot alla hästar som kom ikapp och när vi kom till nedsaktningen så nästan stannade han istället. Ökat tempo tölt, samma här. Vi kör mellantempo och han försökte verkligen gasa så mycket han kunde men slog upp i galopp lite här och där. En 7:e plats belönades vi med och ingen final.

Väldigt trött Ida
Finalridning V2. Jag tänkte att jag skulle experimentera lite under finalen - jag tränar på tävlingen för att hitta rätta ridningen och det är ju perfekt med såna här tävlingar. Korta tölten: Het Teo, han ville verkligen visa vad han gick för och varenda gång någon red förbi (tror de red lite för fort) så ville han gasa på. Blev nog lite travtaktigt ibland, lite korta bakkliv. 5.0 , 4.5, 4,5 Trav: Tyckte vi gjorde ett bra jobb med långa vägvinnande steg och lite högre form men tycker inte jag belönades med poängen efter det (måste fundera på vad som gick "fel".. 5.5 rakt igenom. Skritt: Vägvinnande fina långa steg (fick prata med honom hela tiden att inte springa iväg) men samma här, tycker inte vi belönades för det. 6.0, 5,5, 5,5 Galopp: Men va fasen? Fel galopp igen?`!!!  Fick fatta om efter ett felaktigt galoppsteg men skadan hade ju redan skett. Galoppen var bra, mycket tryck, massa energi. 5.0, 5.5, 5.5 - hade jag fattat rätt så hade poängen nog varit bättre. Ökat tempo tölt: WOW!! Jag har inte känt att Teo hade det här i sig men nu gasade han rejält. Vi höll ytterspår hela tiden runt kurvorna och det var riktigt smart. Bättre takt, bättre tempo och visst, vi slog upp ngn gång men ingenting mot hur det har varit tidigare.  5.0, 4.5, 5.0  Slutpoäng: 5.20 och en 3:e plats.

Lärdomar: Teo älskar att visa upp sig, ibland lite väl mycket. Det straffar sig i att han blir lite för peppad och (tyvärr) blir jag för hård i handen, vilket visar sig i hans mun - skäms på mig!
Han slår sig bak - jag har strykkappor men jag har noterat att han även slår sig längre ner vid kronranden. Det gör ont och det är då vi slår upp i galopp i ökade tölten. Klockor införskaffade och då blir det lindning runt benen för att inte ha för hög vikt på varje ben. Jag måste börja träna bärighet och lyft mera, cavaletti-träning på gång tror jag.

Riktigt bra tävlingsplats det här!! Hit åker jag gärna igen!

1 kommentar:

  1. Kul sammanfattning av er tävlingsinsats. Intressant att höra dina tankar.

    SvaraRadera