fredag 15 maj 2015

Längre inlägg om Brana och hennes friskförklaring

Vi tar den längre versionen nu när jag har tillgång till dator och inte behöver sitta och knappa på mobilen.

Mamma och jag åkte till Evidensia med en ganska lugn Brana i transporten i onsdags. Jag har hela tiden tyckt att hennes ben har sett bättre och bättre ut även om Brana nu studsar omkring i hagen som en toka. Vi kom dit med mitt rosa underverk och ställde henne på vågen direkt. Hon har vägt allt från 300kg till enorma... tamtadam! Dagens vikt; 360kg!! Herrejösses.. Nu är det slut på maten, Brana. Inge mer hö till damen.

Inväntar veterinär i box på Evidensia i Täby.
Rosa bandet grimma från Hööks, Rosa täcke som Brana har fått av mamma och så har jag faktiskt grå/rosa transportskydd som jag köpt på Ullared för 8 år sedan.

In i boxen och så vinka lite till receptionen, de känner ju igen mig numera, och sen fick vi vänta lite. Henrietta (veterinären) såg oss och blev direkt nervös.. "Jag såg ert namn på schemat och blev direkt orolig.. Har det hänt något?" Var hennes första fråga. Nope, sa jag.. Vi är på återbesök igen och så la jag till att benet ser jättefint ut. Henrietta trodde mig inte så jag var tvungen att repetera: Benet ser jättefint ut!

Så var det dags för lite rakning och drogning av liten Brana. Lena (djurskötaren) som alltid har tagit hand om Brana sa också att benet såg väldigt fint ut. Lite brems, lite droger och lite rakning och sedan lufsade vi in till ultraljudet. En del hästar kan som sagt tolerera ultraljud utan drogning men Brana är inte en sådan häst, så hon drogas varenda gång - samma mängd varje gång och olika reaktioner varje gång. Och så kom Henrietta. Tog en titt på benet och tyckte det såg enormt mycket bättre ut.

Det checkades med ultraljud på djupa böjsenan, ytliga böjsenan och så kotsenskidan. Allt såg BRA ut. Kotsenskidan kommer (tyvärr) nog alltid vara lite fylld med vätska, alltså en liten galla, och det beror på att väggen har blivit lite förtjockad men annars var hon helt ok.

Friskförklarad på 1-årsdagen av skador.. 13 maj 2014 var vi på Evidensia första gången och 13 maj 2015 så blev vi friskförklarade..  Jag sa det till Henrietta och Lena och båda tyckte det hade tagit ovanligt lång tid men samtidigt väldigt kort tid, det har ändå varit 3 skador på varandra.
Vi har ju inte gjort något annat med Brana än vilat, kylt, lindad, kontrollerat med ultaljud, 2 gånger har hon fått cortison rakt in i leden och så har vi skrittat. Ingenting annat är gjort med henne. Hon har även gått i ganska stor hage dygnet runt.

Så igångsättningen nu är följande: Skritt i form (som vanligt) men TRÄNA hästen. Öka traven/tölten sakta så att inom 2 månader ska jag kunna trava/tölta ca 30min per träningpass. Därefter öka på träningen med galopp/ökad tölt i 2 månader och efter 4 månader ska vi kunna träna som vanligt igen.  Så mitten av september kommer jag & Brana vara igång som vanligt igen men då har vi ca 9 månader kvar på att bli tävlingsklara också.. Vilket innebär att maj/juni 2016 är vi tävlingsredo!
OM hon svullnar upp - återbesök igen. Annars vill de inte se mig där på kliniken igen :-)

Nu har jag dock planerat ett till litet besök där i Augusti för att kontrollera tänder och vaccinera både Brana & Kjartan och då vill Henrietta gärna göra en rörelsekontroll på Brana.. Så det blir väl en sådan också då..

Jag frågade även Henrietta om jag fick tölta också. En del isis-ägare med senskador el.dyl får ofta order om att INTE tölta. Henrietta ansåg att eftersom islandshästar travar OCH töltar så borde de också tränas i dessa gångarter på samma sätt som 3-gångare tränas igång i trav. Så därför fick jag ok till att tölta också.

Igår (torsdag).. töltade och travade jag på ridvolten.. Vilken känsla!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar