fredag 21 november 2014

Återbesök kotsenskideinflammation

Då var det dags igen.. Tillbaka till Evidensia i Täby och Henrietta Talts (veterinären).. Mamma och jag tog in alla hästar till boxarna på morgonen och sedan fick de övriga frukost i boxarna medan Brana fick snällt kliva på transporten (vilket hon gjorde) och äta sin frukost där medan vi brummade till kliniken. Väl framme så installerade vi oss i en av besöksboxarna och sedan var till det att vänta lite då vi var lite tidiga.

Henrietta dök upp och då var det dags för moment känna, klämma, springa. Brana skötte sig utmärkt, ville bara bita matte en gång i armen när vi travade. 3 ben helt ok men bakbenet där kotsenskideinflammationen har dykt upp var fortfarande svullen på utsidan men helt ok på insidan. Ingen värme men en liten antydan till markering (under 0,5 grads hälta) i trav. Dags för att installeras i behandlingsboxen och väl där på med brems och sedan lite droger för att Brana skulle hålla sig lugn. Brana protesterar vilt i huvudet märker jag för svansen går som en propeller när hon är drogad men hon kan ju inte göra mer än så..

Raka benet och så in på ultraljudet. Nu börjar jag se vad veterinärerna ser då jag har varit med varje gång, vilket i nuläget är ca 6 ggr.
Kotsenskidan på yttre sidan fortfarande irriterad, väggen är lite förtjockad, hon har fortfarande vätska i området men senan och ringbandet ser jättefina ut. INGEN SENSKADA!! Wohoo!! På insidan ser kotsenskidan bra ut och där finns det ingen irritation kvar. Hon fick antiinflammatorisk spruta rakt in i kotan igen..

Här går vi inte iväg till behandlingsrum när det ska sprutas rakt in i kotan, för då kan ju Brana vakna upp - vilket hon började göra - så det gäller för veterinären att vara snabb med det mesta. På 15 minuter går hon från totalt sänkt till normal pålla igen.. Så här får man inte vila inte när man hanterar lilla Brana. Veterinären kan Brana nu och lyssnar mycket noggrant på vad jag säger så allt löper på fint och Brana sköter sig bra..   På med linda, ordination boxvila första dagen och sedan så gott det går vila i hagen i 1 månad. De är fullt medvetna om att Brana är rätt studsig av sig i hagen, hon blir sådan när hon inte får jobba, men skadan har blivit bättre så då fortsätter vi på samma linje.

Veterinären kallade Brana för raggsocka *fniss*.. Hon har sett henne i full tävlingskondis, då tyckte hon att Brana var mycket vacker men nu så fnissade veterinären lite och sa att ca 1 års vila förändrar en häst rätt mycket.. och kallade henne för.. raggsocka..

Återbesök igen den 17/12.. Då får vi se om det blir en härlig julklapp till matte eller inte..

Nysprutad och lindad.. Redo för hemgång.


3 kommentarer:

 1. Ja de där kotsenskidorna kan ställa till det :/
  Varit med om de som läkt som en liten dans och de som vållad stora, långvariga problem.
  Håller tummarna hårt hårt för att ni får komma igång igen efter nästa besök.
  Tindra och jag har ÅB dagen innan er... vi promenerar och promenerar och promenerar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är klart att det är tråkigt. Men som sagt, Veterinären sa att TROTS bus, bock, stegringar, galopp, trav, tölt i hagen så läker benet mycket bra.. Jag litar på henne (veterinären) fullständigt då hon vid senskadan sa - vid första besöket - att jag skulle ta en funderare på avlivning och 4 månader senare så är den helt läkt. Så Brana har väl helt enkelt väldigt bra läkekött, även om jag tycker det går långsamt. Jag håller tummarna för dig och Tindra..

   Radera
 2. Jag har också haft Henrietta (hon jobbade på Stav en dag i veckan tidigare) och var jättenöjd med henne! Stort förtroende!
  Självklart klarar Brana detta! 2016 är ni tillbaka! (Vettigt tänkt btw!)

  SvaraRadera