tisdag 24 september 2024

Ihopsläpp, Grusa hagar, Bygga bygga

Det var en lååång och rätt intressant helg. Lördagen ägnade jag och några andra i stallet till att bygga flera höpallar till hagarna eftersom det skulle komma en ny häst in i flocken och då behövdes fler förvaringspallar. Sedan var det en massa annat jag gjorde under dagen som jag knappt minns då jag hade migrän och härdade ut i stallet. Utsläpp, mockning, bygga och så somnade jag i bilen en stund ;-) 

Söndagen var stora feta dagen! Vi skulle släppa in den nya hästen till stora flocken. Det gick såå bra i början och alla hästar var så nöjda. Det kliades och välkomnades och alla såg så tillfreds ut.


Så vi lämnade alla hästar efter ett bra tag och så började grusandet. Gårdens ägare tog fram stora traktorn, skopade upp massa grus och hällde ut i sjukhagen, vid alla grindar osv. Medan vi stod där och skyfflade ut gruset som han hade hällt ut, kom hela flocken i fullt fräs upp till grindarna med nya hästen längst fram. Det var full attack mot denna häst! 
Den var så skräckslagen så han hoppade in i lunchhagen och sprängde tråd samt bröt sönder stolpar. Flocken i tät klunga mot denna häst, in i lunchhagen och jagade ut honom därifrån. 
Sedan var det lugnt igen. Nya hästen stod en bra bit från flocken medan de bevakade honom och betade samtidigt.  Sedan var allt lugnt igen och de började putsa på varandra igen, inklusive nya hästen. 

Vi fortsatte att grusa efter att ha öppnat upp lunchhagen på flera ställen. Vi var klara med allt grusande i alla hagar och skulle precis fika och så vips, blev det full attack igen!! Den här gången sparade ingen av hästarna på krutet utan nu var det riktig attack på dem. Nya hästen hade inget annat val än att hoppa/kasta sig över yttre staketet med 8000V i trådarna. Han sprängde trådar, stolp och annat men tack och lov, ingen annan följde efter och han sprang in på en tomt.
DÅ fick JAG NOG!! Ta in alla hästar NUUUUU...

Ingen av flocken var skadade men nya hästen hade massa sår på hela kroppen. Beslut togs att denna häst ska inte in i denna stora flock utan kommer integreras i den mindre valackflocken.. där Teo finns. Så nu blir det en långsam integration in till den flocken och så håller vi tummarna att allt fungerar som det ska. 

Jag, tillsammans med några stallkamrater, lagade staketen, byggde upp en fålla i andra hagen och checkade av alla hästar. Jag började planera hur vi ska göra nu och funderar faktiskt fortfarande.

Det var sannerligen en intressant helg. Men nu är det åtminstone grusat vid varje hage, så vi slipper leran och alla vinterisolerade baljor är framplockade. Så NU är vi vinterriggade.. Varsågod kyla och vinter, välkommen att komma - vi är redo!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar